Skocz do zawartości
Rysiek

VS1053 + PAM8403 - problem z zasilaniem?

Pomocna odpowiedź

Dzień Dobry,

Mam mały problem z projektem. Chciałbym zbudować radio internetowe elementy to WEMOS D1 mini + VS1053 + PAM8403. Problem polega na tym,że wzmacniacz PAM8403 nie do końca chce współpracować z resztą sprzętu. jak tylko podłączę zasilanie do układu z głośników słychać losowe klikanie nawet zanim układ WEMos połączy się z siecią i zacznie stremować.

Z tego co podejrzewam to problemem może być zasilanie. sądzę tak, ponieważ jeśli zasilam układy WEMOK+VS1053 oraz PAM8403 z różnych źródeł wszystko działa poprawnie. również podłączając dowolnie inny głośnik czy słuchawki do VS1053 oraz inny odtwarzacz do PAM8403 wszystko działa prawidłowo.

Próbowałem podłączać to na różne sposoby: przez osobne stabilizatory napięcia, przez dc-dc konwerter i niestety nic nie działa... prawdę mówiąc skończyły już mi się pomysły....

Spotkał się ktoś może z tym problemem? byłbym wdzięczny za każdą pomoc

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Rysiek faktycznie wygląda jak problemy z zasilaniem. Nie wspominałeś jednak o najważniejszym - z czego to zasilasz? Baterie, zasilacz, akumulatory? Masz jakieś dodatkowe kondensatory w układzie?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Prawdę mówiąc próbowałem to zasilać zarówno z zasilacza jak i z baterii. Zasilacz jak zestaw baterii mają 9V wszystko idzie przez stabilizator napięcia który obniża napięcie do 5V.

Edytowano przez Rysiek

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A jak łączysz te układy? Lutujesz czy na płytce stykowej?

Kiedyś jeden układ zachowywał się dziwnie dopóki nie dodałem kondensatora około 220uF. Może dodaj kombinację 100nF/100uF przy zasilaniu każdego z modułów. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

na razie łączę przez płytkę stykową. z kondensatorami próbowałem i niestety bez efektów. próbowałem użyć innego wzmacniacza (na układzie HD YDA138-E YAMAHA) i niestety bez efektów (tn, owszem postęp jest o tyle że przy wzmacniaczu HD YDA138-E YAMAHA cokolwiek z tych głośników słychać, ale i tak zakłócenia są na tyle duże, że nie da się tego słuchać.,

Edytowano przez Rysiek

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

nie napisałeś nic jak wygląda sam odtwarzacz na VS1053, czy jest to jakiś gotowy shield do Arduino, czy twój własny układ (z dedykowaną płytką PCB). Przydałby się też jakiś schemat połączeń całości. Ja ma dwa shieldy do Arduino oparte na układzie VS1053 i oba działają bardzo dobrze. Jeden z nich to taki model:

https://www.aliexpress.com/item/32826633542.html

Pozdrawiam.

 

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Hej,
@pablitko Udało mi się może nie rozwiązać problem, ale go obejść. Wzmacniacza PAM8403 nie udało mi się zmusić do współpracy, więc skupiłem się na HD YDA138-E YAMAHA. Poszperałem trochę jeszcze w necie i po dodaniu izolatora szumów (https://allegro.pl/oferta/izolator-szumow-w-torze-audio-redukcja-do-20db-8626164140?snapshot=MjAxOS0xMi0yMlQxMjoxNjo1NC43MDBaO2J1eWVyOzBhMjYxYWNiY2JmYWNhMmI5ODJjMzI4N2YyMzA1NGNkMmRjM2EwMzRlZDI3YTVmODY2OTY5ZjE3OTU3OTk1OGE%3D ) całość zaczęła działać. Niestety nawet taki izolator nie pomaga przy układzie z PAM8403

@FlyingDutch Używam gotowego układu: 58555c48-8667-417f-b8ab-91854383d80d.JPGJakiś szkic zaraz postaram się podrzucić, ale problem jest nie w VS1053 ani z PAM8403, ale w połączeniu tego wszystkiego razem. Jak testuje układy osobno (z osobnymi źródłami zasilania) wszystko działa bardzo dobrze.

 

Edytowano przez Rysiek
  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

I przesyłam schemat w jaki sposób podłączałem ten niedziałający układ z PAM8403. dodawałem jeszcze przed wzmacniaczem kondensatory 100uF, ale to niestety nie podziałało

Internet radio - NOT Working.png

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...