Skocz do zawartości

W jakim celu zastosowano tutaj stabilizatora LM7805

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam pewnie problem składam rabota na wzór tego https://www.forbot.pl/forum/topics7/robocik-wall-i-vt1478.htm?sid=6543c9cf72ea07e32fc4657dfb4ec7a5 i natknąłem się na problem taki ze nie wiem w jakim celu jest tutaj zastosowany stabilizator LM7805 jak i tak na silniki jest podane 9V a na cewkę przekaźnika 5V w moim przypadku cewka nie działa przy takim napięciu

Czy mogę pozbyć się tego elementu ??

Prawdopodobnie tak, ale zależy to od użytych elementów, dokładniej silnika i przekaźnika.

Silnik powinien wytrzymać, chyba że jest malutki. Z tego co piszesz przekaźnik też.

Silniki to będą serwomechanizmy przerobione a przekaźniki mam HFD27/012-S

Serwo jest na max 6 V to w taki przypadku bede mógł zastosowac rezystor i zmniejszyc nim napięcie ??

Raczej nie. Lepiej użyć ten stabilizator, albo sprawdzić(najlepiej, jedli masz 3 serwa), czy silnik wytrzyma 9V. Powinien wytrzymać, ale przezorny zawsze ubezpieczony 😉

Ten stabilizator jest tam tylko dlatego że przekażniki są na 5V - można dać inne i nie trzeba stabilizatora. W Twoim przypadku jesli przekaźniki stabilnie zadziałają Ci na 6V - to bym sie nie zastanawiał tylko szukał zasilania 6V.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...