Skocz do zawartości

Problem z programowaniem Amtegi128

StaszekG

Pomocna odpowiedź

Dobry wieczór!
Zaprojektowałem schemat do robota (załączam poniżej), ale po podłączeniu programatora usbasp, program AVRDUDESS nie znajduje atmegi. Płytkę PCB zamawiałem, więc w grę nie wchodzą raczej błędy typu "niedotrawiłosię" 😀. Na płytce  nie mam wlutowanych ledów, diod ir, fototranzystorów, mostka H i układu Darlingtona, ale myślę że to nie jest problem. Płytkę zasilam z portu USB komputera. Czy ktoś ma może pomysł co zrobiłem źle, albo o czym zapomniałem???

schemat.jpg

Sam się przymierzam do odpalenia usbasp i tak czytam ciągle o tym. Program avrdude wyświetla komunikaty - jakie? Może pomoże Ci mkavrcalkulator - w wersji free obsługuje ten mikrokontroler. Poza tym obejrzyj to

Dziękuję za odpowiedź! Może spróbuję jeszcze z mkavrcalkulator-em.

W programie AVRDUDESS wyskakuje mi taka odpowiedź:

avrdude.exe: set SCK frequency to 16000 Hz
avrdude.exe: error: program enable: target doesn't answer. 1 
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

avrdude.exe done.  Thank you.

Taki komunikat ma niewiele wspólnego z samym AVRDUDESS, a dużo więcej z avrdude - oznacza brak komunikacji z mikrokontrolerem.

Jeśli Atmega jest zupełnie nowa to pewnie pracuje z domyślną prędkością 1 MHZ, zatem należy obniżyć taktowanie programatora, jeśli masz zworkę w programatorze to należy ją przełączyć na niskie taktowania. Połączyć się z uK zmienić fuse bity na zewn. kwarc, a potem zdjąć zworkę. Chyba, że masz usbasp z poprawnym firmware to można prędkość zmniejszyć za pomocą opcji "-B 375" w avrdude.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

55 minut temu, StaszekG napisał:

avrdude.exe: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override this check.

Z tymi fusebitami to bym zaczekał. Ten błąd bardzo często występuje przy błędnym podłączeniu kabelków (rc=-1). Dwa razy sprawdź połączenia.

https://leksykon.forbot.pl/KANDA,124.htm

Na stronie polskiego producenta USBasp można przeczytać:

Cytat

Bardzo często początkująca osoba zapomina, że mając w ręku wtyk żeński, ma do czynienia niejako z odbiciem lustrzanym złącza męskiego KANDA, które zwykle jest opisywane w różnych źródłach. Natomiast podłączając przewody np. pomiędzy samym wtykiem żeńskim a np. płytką stykową należy mieć na uwadze to lustrzane odbicie

ISP_KANDA.jpg

• Lubię! 1

Dziękuje za podpowiedzi!
Podłączenie wygląda dobrze, a po założeniu zworki SLOW Atmega zaczęła odpowiadać; niestety po chwili pojawił się taki komunikat:

ERROR: Unknown signature 000102

a po ponownym podłączeniu programatora do komputera, wyskakuje błąd, z którym już się często widywałem (rc=-1)...

No to poczekajmy na bardziej doświadczonych posiadaczy USBasp.

Ja bym jednak powalczył z tym mkavrcalculator - on obsługuje tę ATmegę w wersji free - pytanie czy także obsługuje Twój programator. Powinien, bo program jest tylko graficzną nakładką na avrdude z kilkoma przydatnymi gadżetami.

Spróbuj odczytać w tym programie i tym programatorem swój procesor - jest tam np. opcja sprawdź podłączony avr. Pokaż z ciekawości screen co się wyświetliło.

To na karcie USTAWIENIA użyj przycisku INSTALUJ

avrdude.thumb.jpg.e963b1f6bfc285201af9763f42951ed3.jpg

Autor sugeruje utworzenie folderu C:\AVRDUDE jako miejsce instalacji.

Możesz także użyć przycisku POSZUKAJ by wskazać gdzie znajduje się program avrdude. Generalnie autor bardzo precyzyjnie pokazuje jak korzystać z tego programu w materiale jaki już Ci wcześniej podlinkowałem - zobacz film

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.