Skocz do zawartości

Schemat podłączenia diod do sprawdzenia

alien003

Pomocna odpowiedź

@alien003 według rysunku jest poprawnie, ale nie znając dokładnego modelu diody i jej parametrów nie mogę na 100% powiedzieć czy to zadziała dla 6 diod niebieskich. Może się okazać, że przy 700mA spadek napięcia na 6 diodach przekroczy 24V (spadek napięcia na diodach rośnie wraz ze wzrostem prądu) szczególnie jeśli to są jakieś typowo chińskie diody. Do tego przy 700mA te diody będą się mocno grzały więc powinny być przylutowane do podłoży z aluminium (tzw. star'y), a one przez jakąś pastę termoprzewodzącą powinny być przykręcone do radiatora. Teoretycznie powinno działać, w praktyce 5 diod w szeregu może się okazać optymalnym rozwiązaniem. Musisz przetestować połączenie dla 6 diod i ewentualnie zmierzyć prąd jaki płynie, na wypadek gdyby się okazało, że zasilacz nie daje rady napięciowo zasilić 6 diod.

• Lubię! 1

@alien003 to masz tam różne diody? Czy tak jak to robią chińscy producenci, którzy piszą że same diody czyli goły krzem pochodzi od producenta Epistar, a oni czyli ten Bridgelux pakują to w samą obudowę diody. Ja już jestem przedrażliwiony jeśli chodzi o zasilacze led i dla mnie taki producent jak MeanWell, który robi dobre zasilacze, partaczy sprawę w tańszych zasilaczach, które mają napięcie tętnień na poziomie 0,2V a nawet więcej. Jak masz podłączone 6 diod szeregowo to będą one delikatnie przygasać w takt tych tętnień zasilania bo wszystko działa na granicy napięcia przewodzenia. Fakt, że nie zauważysz raczej tego bo rzadko kto to zauważa ale tak będzie. Nie masz się czym przejmować, choć ja osobiście kupuję już tylko zasilacze, które mają flicker free czyli bez tak dużych tętnień na wyjściu lub z całkowitym ich brakiem.

Edytowano przez Sabre
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

@Sabre

A więc tak: Diody są połączone szeregowo, mam 2 zasilacze.

Niestety zasilacze mam już kupione i są to właśnie MeanWell.

Do zasilacza 24v 700ma mam podpięte 6 diod niebieskich BRIDGELUX, każda po 3,6v co daje nam 21,6v, czyli zostaje teoretycznie 2,4v zapasu.

Do zasilacza 50v 700ma mam podpięte 18 diod czerwonych EPILEDS, każda po 2,6v co daje nam 46,8v, czyli 3,2 zapasu.

Diody kupowałem na allegro po 3zł, myślisz, że to jakiś bubel? Diody niebieskie w porównaniu do czerwonych grzeją się tak, że więcej niż 3 sekundy nie przytrzymasz palca, natomiast czerwone są ok. Może za słaby radiator i trzeba będzie dołożyć wentylator? Radiator mam wykonany z profili aluminiowych, tak że łączna powierzchnia na 24 diody to 100cm^2 + górna powierzchnia profili, tyle że nie wiem czy można to liczyć jako ożebrowanie. Wiem, że efektywność diod spada wraz z temperaturą natomiast dla royal blue akurat ta różnica jest znikoma. Dam rade zmierzyć temperaturę diod termometrem zbliżeniowym, takim do pomiaru temperatury dla dzieci?

Edytowano przez alien003

9 godzin temu, alien003 napisał:

Dam rade zmierzyć temperaturę diod termometrem zbliżeniowym, takim do pomiaru temperatury dla dzieci?

Nie każdy tego typu termometr jest przystosowany do mierzenia innych obiektów. Taki termometr musi mieć tryb mierzenia temperatury przedmiotów. Do tego termometr na podczerwień ma wskazania mocno zależne od koloru przedmiotu i nieprawidłowo mierzy błyszczące metale, więc na 100% nie zmierzy prawidłowo temperatury profilu aluminiowego, a na pewno będzie miał problem z pomiarem temperatury samej diody. Nie chodzi o to, że nic nie pokaże, chodzi o to, że nie pokaże prawidłowej temperatury.

Do zasilacza 24v 700ma mam podpięte 6 diod niebieskich BRIDGELUX, każda po 3,6v co daje nam 21,6v, czyli zostaje teoretycznie 2,4v zapasu.

Niezupełnie, 3,6V to może być napięcie przewodzenia a nie napięcie przy przepływie prądu 700mA. Musiałbyś zmierzyć napięcie na jednej diodzie podczas zasilania ich wszystkich z tego zasilacza. Ale skoro działa, to nie ma to już teraz takiego znaczenia.

Wiem, że efektywność diod spada wraz z temperaturą natomiast dla royal blue akurat ta różnica jest znikoma.

Żywotność spada na łeb na szyję gdy są nieprawidłowo chłodzone.

• Lubię! 1

@Sabre Jeszcze jedno pytanie, czy da się w jakiś prosty sposób zmniejszyć trochę napięcie na tym driverze led z 700ma na dajmy na to 500ma? Czytałem, że natężenie wyższe niż 500 nic za bardzo nie da do efektywności diody, a może przez to trochę temperatura by spadła i zużycie diod? 

@alien003 w prosty sposób się nie da. To zasilacz stałoprądowy i ma jakiś element, na którym mierzy płynący prąd. Może też mieć zintegrowany pomiar w układzie, który jest na płytce. To nie jest prosta sprawa. Zgodzę się z tym, że obniżenie prądu znacznie wydłuży żywotność diod i obniży znacząco ich temperaturę a jasność wcale tak mocno nie spadnie. Taka jest charakterystyka diod, że jasność nie rośnie liniowo wraz ze wzrostem prądu na całej długości. Tak jest tylko na początku charakterystyki dla niewielkich zmian prądu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.