Skocz do zawartości

Regulator PID - projekt na studia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć mam sprawe. Musze zrobić projekt na studia z regulatorem PID i nie wiem jak bo pan nam słabo wytłumaczył.Wcześniej nie miałem z tym do czynienia Zeby mógł mnie ktoś naprowadzić na to. Pomoże ktoś?  Poniżej przesyłam temat zadania.

PID.pdf

@reflux98 witam na forum! Czego dokładnie nie rozumiesz, na czym utknąłeś? W jakiej technologii masz to wykonać? Mógłbyś chociaż wkleić link do tego filmiku, który jest wpisany w treści dokumentu? Raczej mało kto będzie chciał go ręcznie przepisać...

Jeśli interesują Cie ogólne tematy z PID to sprawdź koniecznie te artykuł:

Cześć,

najłatwiej jest to zasymulować korzystając z Arduino i biblioteki PID. Chba, że masz Matlab'a i Simulinka i chcesz w tych narzędziach zrobić symulację jako model matematyczny.

Pozdrawiam

Poniżej przesyłam link do filmu do mojego projektu.

Na końcu mam wykres zrobić który obrazuje przebieg procesu to w exelu, bądź w Scilabie za pomocą bloczków.

11 godzin temu, Treker napisał:

Czego dokładnie nie rozumiesz, na czym utknąłeś?

Ponawiam powyższe pytanie 🙂 Chętnie pomożemy, ale przecież nie zrobimy tego za Ciebie. Masz jakieś konkretne pytanie, jakiś konkretny problem czy nie wiesz nawet jak ruszyć?

Nie miałem z tym styczności wcześniej bo byłem w liceum. No właśnie problem polega na tym że nie wiem jak to zacząć. W przykładowym projekcie widziałem że trzeba użyć jakiś wzorów żeby obliczyć dane wartości , które są potrzebne że stworzyć wykres, a ja nie wiem jak zacząć i jakie wzory to mają być.

(edytowany)
7 godzin temu, reflux98 napisał:

Dzięki wielkie. A w exelu nie da się tego zrobić ?

Da się, ale i tak musisz napisać równania dla tego regulatora i je zrozumieć, w podanych linkach znajdziesz dane jak te równania wyglądają.

pozdrawiam

BTW: to są dość skomplikowane równania, zawierają całki i różniczki (o ile wiem takie równania można rozwiązywać w Excelu) - patrz artykuł:

https://automatykaonline.pl/Aplikacje/Energetyka/metoda-symulacji-procesow-dynamicznych-finn-excel-2007

ale dużo łatwiej zrobić to w MATLAB/Simulink. Możesz też zrobić fizyczny regulator (sprzętowy) z użyciem Arduino i biblioteki PID i opisać wyniki korzystając np. z "Arduino processing".

Edytowano przez FlyingDutch
Nowe informacje
  • Lubię! 1
6 godzin temu, reflux98 napisał:

jeszcze jedno pytanie mam. Bez różnicy jaki to by był projekt czy z wentylatorem czy coś innego to równania będą takie same zawsze ?

Powinny być bardzo zbliżone.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...