konx8 Napisano Styczeń 28, 2020 Udostępnij Napisano Styczeń 28, 2020 Witam Niedawno zakupiłem kolna Arduino mega 2560 udało mi się zainstalować sterowniki i w środowisku arduino działa poprawnie. Jednak z doświadczenia wiem, że aplikacja arduino jest bardzo ograniczona i dlatego wszystkie programy piszę w Visual Studio Code Platform IO. Niestety pojawia mi się tutaj problem z wyborem płytki podczas tworzenia programu. W platfotmIO do wyboru arduino mega są setki i nie mam zielonego pojęcia jaką opcję wybrać . Na klonie jest chip Atmega256J 16U-TH. Czy ktoś pracuje w tym środowisku i jest w stanie mi coś poradzić podpowiedzieć ? Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Matthew11 Styczeń 28, 2020 Udostępnij Styczeń 28, 2020 @konx8 Odpalając VSC i PlatformIO podczas tworzenia nowego projektu i wpisując w polu Board "2560" mam trzy opcje: Zakładam, że jedna z tych trzech opcji powinna ostatecznie zadziałać. PlatformIO nie robi wiele więcej niż samo Arduino i prawdopodobnie ArduinoIDE i PlatformIO korzystają z tych samych toolchainów. W razie problemów z toolchainami, które dostarcza plugin PlatformIO możesz przekopiować zawartość toolchainu dostarczonego z ArduinoIDE do katalogu w którym PlatformIO umieściło ten, z którego korzysta - nie wiem czy zadziała przekopiowanie 1:1 do ale na 90% powinno. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »