Skocz do zawartości

Pomoc w odczytaniu kodu - obsługa wyświetlacza

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Treker Cześć 🙂
Szczerze nie wiem jak to ruszyć.  Moja wiedza na temat elektroniki jest zerowa, a szukam pomocy ponieważ muszę takie zadanie ruszyć na studia które z elektroniką w żaden sposób powiązane nie są. 
Szczerze to jest dla mnie czarna magia,  chciałbym powiedzieć że nie mam problemów wyszukać sobie w google niezbędnych toturiali , ale tak na prawdę nic nie mogę znaleźć tzn. co robią podane polecenia, do czego odnoszą się znaki << , &=  

Jedyne co wiem (z programowania), to że na początku tworzona jest funkcja która nie zwraca nic , a do której wprowadzane są 2  wartości zmiennych 

Edytowano przez Anudalfo1996
(edytowany)
4 godziny temu, Anudalfo1996 napisał:

Jedyne co wiem (z programowania), to że na początku tworzona jest funkcja która nie zwraca nic , a do której wprowadzane są 2  wartości zmiennych 

Przyjrzyj się jeszcze raz. Ta funkcja przyjmuje nie dwie lecz jedną zmienną typu uint8_t o nazwie data_to_write.

W sieci znalazłem datasheet tego układu - powinieneś się z nim zapoznać (zobacz). Na stronie 22 opisany jest przykład "4-Bit Transfer Example". Po lekturze będziesz wiedział czym są piny D4-D7, RW, i E.

Co do << , &=, a także |, ~  to operacje na bitach Bitwise Operators, o których mówi chociażby Arduino Reference - (zobacz).

Z pewnością domyślasz się, że _delay_ms(1) to funkcja generująca opóźnienie 1ms.

Spróbuj poczytać o tym, a z pewnością sam opiszesz słownie ten obrazek.

Pierwsze zdanie może brzmieć:

"Na rysunku przedstawiono definicję funkcji void LCD_just_write(uint8_t). Funkcja nie zwraca wyniku, a jako argument przyjmuje 8 bitową liczbę bez znaku...."

itd.

Może też pomóc Ci to.

To bardzo popularny sterownik, który w Arduino obsługiwany jest za pomocą ( np. tej biblioteki ). Układ ten szeroko jest opisany w wielu źródłach np. tutaj

No ale bez znajomości operacji bitowych to nie uda ci się tego opisać i zrozumieć.

Tak z ciekawości to jakie to studia i przedmiot?

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...