Skocz do zawartości

Arduino sposoby programowania

Squid

Pomocna odpowiedź

Hej! 

Czy na arduino mozna programować w Javie? Zacząłem jakis czas temu bawić się tym językiem, mam sporo materiałów z których chce sie uczyć (narazie podstawy), a nie chciałbym brnąć nagle w inny język? Na googlach wskazują ze język programowania do arduino to też java, obok C# I C++. Jak to wygląda w praktyce?

Pozdrawiam

@Squid witam na forum 🙂 Pisanie programów w Javie na Arduino raczej nie ma sensu. W praktyce praktycznie wszyscy programują Arduino w "języku Arduino", który tak na prawdę oznacza C++ z odpowiednimi bibliotekami. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Arduino, co w środku… – #3 – źródło wbudowanych(?) funkcji

28 minut temu, Treker napisał:

Pisanie programów w Javie na Arduino raczej nie ma sensu.

Nie tyle "nie ma sensu" co po prostu jest niemożliwe. Java nie jest językiem kompilowanym na kod maszynowy, wymaga tzw. wirtualnej maszyny (czyli tego co się w Windowsie instaluje pod nazwą "Java") która dopiero wykonuje program w jakimś pośrednim kodzie. @Squid - spójrz sobie na wielkość instalki Javy a potem porównaj z wielkością pamięci w Arduino... sam zrozumiesz.

Poza tym chyba źle zrozumiałeś informacje z googla. Arduino IDE jest pisany częściowo w Javie, ale służy do pisania programów w C/C++.

10 godzin temu, ethanak napisał:

Nie tyle "nie ma sensu" co po prostu jest niemożliwe. Java nie jest językiem kompilowanym na kod maszynowy, wymaga tzw. wirtualnej maszyny (czyli tego co się w Windowsie instaluje pod nazwą "Java") która dopiero wykonuje program w jakimś pośrednim kodzie. @Squid - spójrz sobie na wielkość instalki Javy a potem porównaj z wielkością pamięci w Arduino... sam zrozumiesz.

Poza tym chyba źle zrozumiałeś informacje z googla. Arduino IDE jest pisany częściowo w Javie, ale służy do pisania programów w C/C++.

rawiam!

Okej, teraz rozumiem 🙂 Jestem na początku drogi, traktuję to raczej jako odskocznię od pracy itp. więc o wielu rzeczach nie mam pojęcia 🙂 Dzięki za informację. Póki co dopiero zapoznaję się z podstawami elektroniki więc jeszcze sporo  minie zanim zajmę się zabawą z ARDUINO 🙂

Pozd

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

10 godzin temu, ethanak napisał:

Nie tyle "nie ma sensu" co po prostu jest niemożliwe.

@ethanak tak, masz rację to nie jest możliwe, ale pytanie było od osoby początkującej, więc nie chciałem wchodzić w szczegóły. Ostatnio ktoś na forum zaskoczył nas programowaniem Arduino w Pyhonie i są analogiczne rozwiązania dla Javy. Konkretnie mam na myśli JArduino. Istnieje więc mechanizm, który pozwala pisać programy na Arduino w Javie. Oczywiście w praktyce jest to pewnym nadużyciem, bo wcale nie piszemy kodu w Javie na mikrokontroler, ale z punktu widzenia początkujących może to wyglądać jak "programowanie Arduino w Javie" 🙂

14 godzin temu, Treker napisał:

Istnieje więc mechanizm, który pozwala pisać programy na Arduino w Javie

Nie. Istnieje za to mechanizm, który pozwala używać Arduino jako interfejsu w programach napisanych w Javie czy Pythonie, i mogę sobie wyobrazić implementację takiego mechanizmu w dowolnym języku, w którym mogę dobrać się do portu serial. Co nie znaczy, że będzie można programować Arduino np. w Bashu 😉

14 godzin temu, Treker napisał:

pytanie było od osoby początkującej

Tym bardziej - moim zdaniem przynajmniej - należy krótko wyjaśnić co i dlaczego; może to owej osobie początkującej oszczędzić poszukiwania rozwiązań, które nie istnieją i nie mają prawa istnieć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.