Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Szybkie pytanko. Czy ktoś wie może jaki jest zasięg w budynkach modułu NRF24L01 bez anteny i wzmacniacza?? potrzebuje zrobić sterowanie pokoju obok max 10m przez jedną ścianę czy sygnał przejdzie oraz czy będzie do użycia przy antenie z PCB. może ktoś miał podobną sytuacje? Czy może lepiej kupić model wraz z wzmacniaczem i anteną? 

Powiem tak:

Moje jeździdełko na scenie (pusta przestrzeń, dekoracje tektura lub płócienne parawany) na 8 metrach nie ma problemu.

W domu z kuchni do pokoju (ta sama odległość, po drodze dwie ściany z cegły) nie ma połączenia.

Oba moduły ustawione na maksymalną moc i minimalną prędkość.

Nie wiem czy pomogłem...

Przy okazji: ESP12e w domu widzą się bez problemu, nawet przy dodatkowych ścianach po drodze.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Teoretycznie powinno. ESP8266 pcha dość dużą moc w antenę.

Ale lepiej sprawdzić. ESP12e kosztuje niewiele ponad 10 PLN, nawet jeśli się nie sprawdzi to wykorzystasz do czegoś innego.

Niestety - każdy dom jest inny, może być tak że masz trzy metry przez ścianę i natkniesz się na zbrojenie.

Rozumiem, że robisz jakąś automatykę w domu, i możesz przeznaczyć jakąś kwotę na nieudane eksperymenty?

Jako pocieszenie: RPi (najstarszy model), trzy termometry DS18B20, sterowanie piecem CO, zwróciły  się przed końcem sezonu grzewczego.

Powodzenia!

• Lubię! 1
(edytowany)

Dokładnie. Powoli chcę sobie zrobić Smart biuro 😉 żebym każde pomieszczenie mógł sobie zdalnie monitorować, czy wszystko wyłączone, na swoim miejscu itp. za to pomysł na sporą rozbudowe, to chciałem obecne Arduino ulepszyć, a wiadomo jak to na studiach z kasą bywa 😜 w tym module z tematu spodobało mi się, że można zbudować dość spora sieć do komunikacji. Tylko te ściany... 

Edytowano przez startrek1p2p

Ech... wiem jak na studiach bywa.

ESP12e to dwa piwa w tanim barze dla studentów. Jeśli będziesz coś tam rzeźbił i lutował to w tym czasie piwa nie wypijesz. Czyli wychodzi za darmo...

Aha, nie pijasz piwa, jesteś weganem i w ogóle...

Kolacja w wegańskim barze kosztuje więcej niż komplet ESP. A pamiętaj: kolację oddajesz wrogowi 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...