Skocz do zawartości

Prosta płytyka do nauki programowania

Pomocna odpowiedź

A ja powiem tyle że ... szkoda kasy. Fakt można sobie zrobić samemu płytkę do tego dorzucić na procesor bootloader arduino i wyjdzie o wiele taniej. Z resztą sam sobie zrobiłem płytkę do budowania prototypów, wykonanie itd itp kosztowało mnie nie więcej jak 15zł ze wszystkimi podzespołami, w tym nawet max232, do komunikacji z kompem, jedyne w czym się pomyliłem 😃 to źle wydrukowałem płytkę i elementy musiałem umieszczać od strony ścieżek, ale dałem jakoś rade.

Schemat płytki

Załóżmy, że mam tą płytkę Arduino, jak wtedy wgrywać programy z BASCOMA?

Za pomocą programatora kompatybilnego z Bascomem podłączonego do pinów MISO, MOSI, RESET, SCK, GND, VCC mikrokontrolera. Oczywiście musisz program skompilować i wcisnąć przycisk programowania, zasilanie też musisz podłączyć.

Musiałem odpowiedzieć z pewną ironią, bo pytanie jest co najmniej nie na miejscu.

Oczywiście można tak, można też zyliard razy prościej, wykorzystując bootloader arduino. Podszywa się on pod stk500, więc w bascomie należy ustawić stk500 :> Szczerze mówiąc, to nigdy tego nie sprawdzałem (ogólnie mam złe wspomnienia jeśli chodzi o baskomowe programatory - avrdude górą!), ale z avrdude pożenionym z bascomem śmiga.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...