Skocz do zawartości

Proste menu w Arduino i obsługa LCD I2C po raz enty...

Pomocna odpowiedź

Odświeżę temat. Niestety piszę z innego konta bo do poprzedniego nie mogę odzyskać hasła.

Projektu "BoardComputer" nie porzuciłem ale od ostatniego wpisu dużo się nie zmieniło. Jakoś od zeszłego marca nie było chęci aby usiąść i spróbować coś napisać ale przejdźmy do rzeczy.

Otóż napisałem część która zlicza impulsy po podniesieniu TUZ ale z określonym opóźnieniem.

int getAktPrz() {

if (digitalRead(cTUZ) == LOW && ramiona == LOW) {
    rwgorze = millis();
  if (rwgorze >= rwdole + Op * 1000) {
    AktPrz = AktPrz + 1;
    ramiona = HIGH;
  }
}
  if (digitalRead(cTUZ) == HIGH ) {
    rwdole = millis();
    ramiona = LOW;
  }

return AktPrz;  
}

Także zostało teraz dodanie części która będzie resetowała zliczane przejazdy do 1 jeśli osiągną określoną wartość i zostanie załączony przekaźnik przy określonej ilość przejazdów. Narysowałem jak to mam zamiar wstępnie złożyć aby można było zacząć testy działania w ciągniku. Choć do końca jeszcze nie jestem pewien jak zrobię to sterowanie siłownikiem elektrycznym.

diagram.thumb.jpg.44d544199958cc58900fdcf86fdaf4b1.jpg

Mile widziane wszelkie sugestie do projektu.

Mała aktualizacja odnośnie rysunki jak to pędzie podłączone. Doszedłem do wniosku, że lepiej będzie wykorzystać 2 przetwornic. Jedną do zasilania arduino drugą do modułów. Całość ma pobierać prąd z instalacji ciągnika więc podczas pracy może być nawet 14.5v.

IMG_20240106_230806_509_LL.thumb.jpg.7ab66c4545c74802a38519f340504db3.jpg

Mam nadzieję, że rozrysowałem to względnie zrozumiale. Mam zamiar powoli przenosić to na płytkę prototypową. Jeszcze do końca nie wiem czy zasilanie tych czujników indukcyjnych będzie pociągnięte z samej płytki czy oddzielnie aby do płytki doprowadzić tylko przewód sygnałowy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...