Skocz do zawartości

Błąd kompilacji dla płytki Arduino Uno

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

spotkałem się ostatnio z problemem, że podczas kompilacji wyskoczył mi komunikat ,,Błąd kompilacji dla Arduino Uno". Nie wiem jak sobie z tym poradzić i co jest przyczyną uprzejmię proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i przesyłam opis błędu:

Arduino:1.8.12 (Windows Store 1.8.33.0) (Windows 10), Płytka:"Arduino Uno"

libraries\PCF8574\PCF8574.cpp.o (symbol from plugin): In function `port_to_pcmask':

(.text+0x0): multiple definition of `port_to_pcmask'

sketch\wytrawiarka_2.ino.cpp.o (symbol from plugin):(.text+0x0): first defined here

libraries\PCF8574\PCF8574.cpp.o (symbol from plugin): In function `port_to_pcmask':

(.text+0x0): multiple definition of `PCattachInterrupt(unsigned char, void (*)(), int)'

sketch\wytrawiarka_2.ino.cpp.o (symbol from plugin):(.text+0x0): first defined here

(.text+0x0): multiple definition of `PCdetachInterrupt(unsigned char)'

(.text+0x0): multiple definition of `__vector_3'

(.text+0x0): multiple definition of `__vector_4'

(.text+0x0): multiple definition of `__vector_5'

collect2.exe: error: ld returned 1 exit status

exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Arduino Uno.

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"

PS. Wyskakuje przy wgrywaniu i zapisie bez podłączonego Arduino.

8 godzin temu, Miki_elektronik napisał:

Nie wiem jak sobie z tym poradzić

To bardzo proste: zacznij od zamieszczenia kodu na tym forum...

8 godzin temu, Miki_elektronik napisał:

co jest przyczyną

Bardzo chętnie bym odpowiedział, ale ja jestem dopiero początkującym czarodziejem i nie miałem jeszcze zajęć z wróżenia z fusów 😞

4 godziny temu, ethanak napisał:

To bardzo proste: zacznij od zamieszczenia kodu na tym forum...

Bardzo chętnie bym odpowiedział, ale ja jestem dopiero początkującym czarodziejem i nie miałem jeszcze zajęć z wróżenia z fusów 😞

Patrząc po avatarze to chyba nie znowu taki początkujący ten czarodziej... 🙂

Błędy które kolega Miki_elektronik dostał to błędy preprocesora - ma dodane include'y w nieprawidłowy sposób albo wręcz nie te które powinien.

Dnia 20.04.2020 o 12:56, Miki_elektronik napisał:

Dziękuję wszystkim, ale problem udało mi się rozwiązać samemu.

@Miki_elektronik może w takim razie pochwalisz się jak udało Ci się rozwiązać ten problem i co było problemem? Na pewno taka podpowiedź pomoże komuś w przyszłości.

Przypominam o polityce przyjaznego forum:

Cytat

Nie znikaj po uzyskaniu pomocy. Napisz, które rozwiązanie okazało się skuteczne...

Do rozwiązani problemu doszedłem metodą prób i błędów, przyczyną był niepotrzebny komenda 

#include <PCint.h>

Program pisałem zanim podłączyłem płytkę. Bardzo przepraszam ale nie potrafię tego inaczej tego wyjaśnić.

Pozdrawiam wszystkich, Miki_elektronik.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...