Skocz do zawartości

Perkusja i pianino na ziemniakach

ceiem

Pomocna odpowiedź

@ceiem gratuluję oryginalnego pomysłu - wygląda (i gra) świetnie 🙂 A myślałem, że będę oryginalny z graniem na bananach podczas ostatniej części kursu micro:bita...

23 godziny temu, ceiem napisał:

Ach i problem z ziemniakami mam taki, że zanim dotknę ziemniaka wydawany jest dźwięk i nie wiem dlaczego. Może ktoś w tej kwestii mógłby mi pomoc. Ziemniaki są podpięte pod wejścia analogowe. 

Ten problem wynika prawdopodobnie z tego, że ziemniak w takiej konfiguracji działa trochę jak antena, która zbiera sygnały z otoczenia. Człowiek tez jest dość dobrą i dużą anteną, więc jak się zbliżasz ręką do ziemniaka to łapie on już zakłócenia z powietrza. To co możesz zrobić to pobawić się trochę program i spróbować wyregulować progi, przy których wykrywane jest dotknięcie.

• Lubię! 1

@ceiem tam akurat działa to trochę inaczej, bo jeden banan podłączony jest do wejścia, drugi do GND i sygnał pojawia się, gdy dotknę obu bananów (zamknę obwód swoim ciałem). Do samego podłączenie wykorzystałem zwykłe przewody zakończone krokodylkami 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ja użyłam do każdego ziemniaka dwóch rezystorów 10kohm, ale nie wiem, czy to poprawnie zrobiłam. Właściwie nie wiem, jakie rezystory powinno dobrać się do ziemniaków. 

• Lubię! 1

dziękuję za odpowiedź. Czyli jednak czegoś się nauczyłam na kursie elektroniki 🙂 Poeksperymentuję. Wydaje mi się, że rezystory o jeszcze większym oporze mogą mi pomóc, ale to wymaga przeprowadzenia testów 🙂 

(edytowany)

Jeśli się nie pomyliłam rysując, to pianinko wygląda tak (jak użyjesz rezystorów 1MOhm to nie potrzeba dwóch połączeń jak u mnie na schemacie; ja użyłam 2x 10Kohm, ale teraz eksperymentuję z innymi rezystorami):

pianino-ziemniaki.jpg

Jeśli chodzi natomiast o perkusję, to oprócz schematu trzeba podłączyć płytkę do jakiegoś odbiornika MIDI. Ja używam GarageBand. A schemat jest wówczas podoby. Wyrzucasz po prostu brzęczyk i już.

Edytowano przez ceiem

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.