Skocz do zawartości

Prosty dron dla początkującego

artpoz

Pomocna odpowiedź

Witam,

Marzę o zbudowaniu prostego drona. Ma jedynie latać i mieć możliwość zaprogramowania. Myślałem o czymś takim jak Air:bit

Niestety nie da się go kupić, gdyż w Polsce go nie sprzedają a z powodu epidemii zagraniczne sklepy nie realizują zamówień za granicą.

Może jest coś podobnego do kupienia w kraju? Zestaw do samodzielnego złożenia z możliwością zaprogramowania w jakichś bloczkach lub Pythonie?

Myślałem też o Raspberry Pi i zbudowaniu całego drona od podstaw, ale konieczność ciągłego ładowania baterii LiPo mnie zniechęciła. Chcę zacząć od czegoś tańszego i prostszego.

Wszelkie sugestie mile widziane.

16 godzin temu, artpoz napisał:

konieczność ciągłego ładowania baterii LiPo mnie zniechęciła

Z tego co widzę w Air:bit też jest bateria Li-Po.

Dnia 22.04.2020 o 16:06, jas123 napisał:

Z tego co widzę w Air:bit też jest bateria Li-Po.

@jas123 autorowi chodziło chyba o to, że dron na Raspberry Pi będzie pobierał znacznie więcej prądu od tego z filmu, więc będzie trzeba ciągle go ładować 🙂

@artpoz jeśli chodzi o tego typu konstrukcje to niestety nie ma zbyt dużego wyboru. Możesz pójść ewentualnie w stronę "normalnych" dronów DIY, w których montuje się kontroler lotu bazujący na Arduino. Nie będzie to jednak aż tak przyjazne i wygodne jak konstrukcja z Twojego filmu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.