Skocz do zawartości

Kurs micro:bit – #6 – zmienne, wyświetlacz 7-segmentowy

Pomocna odpowiedź

Kurs micro:bit – #6 – zmienne, wyświetlacz 7-segmentowy

Tym razem poznamy w praktyce zmienne, dzięki którym nasze programy będą mogły zapisywać pewne informacje w pamięci micro:bita. Oprócz tego zajmiemy się też nowym modułem tzw. wyświetlacza 7-segmentowego, który często spotyka się np. w elektronicznych zegarach.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Gość

Nieoceniona pomoc edukacyjna dla dzieci od 7 roku co nie zmienia faktu, że to nadal solidny procesor o sporych możliwościach. Gratuluję świetnego kursu!

@atMegaTona miło słyszeć, że kurs się podoba! Faktycznie możliwości micro:bita są bardzo duże, sam jestem cały czas pod wrażeniem tej platformy. Będzie duże pole do popisu przy kolejnych poziomach kursu (jeśli tylko znajdą się zainteresowani).

Albo źle to rozumiem, albo stoper z ćwiczenia "Prosty stoper na micro:bit" ma opóźnienie? Wydaje mi się, że jedna sekunda normalnego czasu, odpowiada (mniej więcej) czterem sekundom na wyświetlaczu z micro:bit. Może któryś z bloków wprowadza dodatkowe opóźnienie...

2131232.png

Edytowano przez enikan
(złe zdjęcie wstawiłem, bo chodziło mi o wersję z pause= 10ms)
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@enikan tak, masz całkowitą rację. Winne są dodatkowe opóźnienia wprowadzane przez inne bloki. Można to trochę obejść (zmieniając opóźnienie) lub napisać zupełnie inaczej, aby pozbyć się tego problemu, ale ta część kursu była już i tak dość mocno upakowana treścią, więc nie chciałem za bardzo "mieszać". Uznałem, że na tym etapie nauki możemy pójść na takiego ustępstwo. Dodam do kursu wyraźną informację na ten temat, aby nie wprowadzać zamieszania 🙂

• Lubię! 1

Aha... Rozumiem.

Tak w ogole, to za pierwszym razem nie zauważyłem. A kolejny raz składał to moj jedenastoletni siostrzeniec, ale też ekspresowo i gdy tylko coś mu się "zaświeciło", to nie roztrząsał tematu...

Ale gdy pomogłem to poskładać córkom (8 i 5 lat), to od razu wymyśliły do tego zabawę - że będą z tym stoperem robić wyścigi przez mieszkanie do drzwi wyjściowych. Po chwili jedna przyszła z tekstem: "Tato, ale te cyferki jakoś za wolno się zmieniają..." 😃

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.