Popularny post Screw58 Napisano Maj 10, 2020 Popularny post Udostępnij Napisano Maj 10, 2020 Witam wszystkich. Chciałbym wam przedstawić mój projekt mieszadełka magnetycznego z regulowaną prędkością obrotów.Oprócz przedstawionego poniżej urządzenia trzeba się zaopatrzyć w dodatkowy magnes pokryty teflonem. Z tego co widziałem może być również jakiś zwykły podłużny, walcowy magnes ale mieszając coś do celów spożywczych poleca się ten pierwszy. 🙂 Konstrukcja od strony elektronicznej nie jest zbyt skomplikowana dlatego myślę, że każdy nawet początkujący jest w stanie sobie z nią poradzić. 😃 Zasilanie jest dostarczane z zewnętrznego zasilacza sieciowego, poprzez gniazdo DC przykręcone do obudowy, przez włącznik, do płytki sterującej obrotami silniczka. Na frontowym panelu jest również dioda sygnalizująca zasilanie, oraz potencjometr, którym regulujemy obroty. Układ jest oparty na popularnym i tanim timerze NE555. Dokładnego schematu niestety zapomniałem sobie zapisać, a mieszadełko trafiło do znajomego, ale jestem przekonany, że jest bardzo zbliżony do tego: Uwagę trzeba również zwrócić przy konstruowaniu obudowy. W moim przypadku po kupieniu obudowy zorientowałem się, że wkręt łączący górę z dołem obudowy jest jeden i to w dodatku na samym środku, gdzie powinien znajdować się silniczek. Na szczęście za pomocą drukarki 3D wydrukowałem nowe tulejki montażowe, ale można również kupić gotowe. Oprócz tulejek wydrukowałem również „śmigło”, które jest osadzone na silniczku i w którym znajdują się magnesy neodymowe. Bardzo ważne jest dobre rozmieszczenie magnesów na „śmigle” aby były zamontowane symetrycznie i nie tworzyły tak zwanego „bicia” silnika. Trzeba pamiętać aby w razie przerabiania elementów łączących części obudowy, tulejki znajdowały się w takiej odległości od śmigła aby te o nie, nie haczyło. Silnik jak widać na zdjęciach jest przykręcony do kawałka blaszki, a ta, przykręcona do obudowy. Pomiędzy blaszką a obudową znajdują się kawałki pianki aby wytłumić drgania. Silniczek znajduje się możliwie jak najwyżej, tzn. tak aby śmigło było jak najbliżej górnej części obudowy. Dzięki temu, mieszadełko teflonowe znajdujące się w kubku, zlewce lub czymkolwiek, mocniej przyciąga się z magnesami na śmigle. Zasilacz trzeba dobrać w zależności od zastosowanego silniczka. U mnie był to silniczek na 5V i jak widać na filmiku poniżej, bez problemu radzi sobie z niecałym litrem płynu. Dzięki niewielkiej ilości podzespołów i elementów, każdy może sobie wykonać takie mieszadełko nawet jako gadżet do mieszania kawy lub po prostu do ozdoby dodając od spodu diodę LED - widziałem gdzieś filmik i przy przezroczystym płynie np. wodzie daje w ciemności bardzo ciekawy efekt 😄 A oto efekt końcowy: 4 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 12, 2020 Udostępnij Maj 12, 2020 @Screw58, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »