Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

Zbudowałem prostego pilota, który ma za zadanie sterować kilkoma urządzeniami w pokoju rozsyłając sygnał IR.
Schemat projektu wygląda następująco:
schemat.thumb.png.f4bbfff8512fa90ed4e3c90613e29fa2.png

Aktualnie pilot działa gdy nadajnik jest skierowany w stronę urządzenia oraz znajduje się w odległości nie większej niż 2 metry. 

Co powinienem zmienić w projekcie, aby uzyskać możliwie jak największy zasięg pilota?

Edytowano przez KaKarol

Co to za schemat to jest nadajnik czy odbiornik?. Jeśli to odbiornik to po co ten nadajnik w schemacie ?  A jeśli to nadajnik to poco ten odbiornik?

@jas123 To wygląda na jakiś repeater - bez żadnych konkretów (program, ustawienie odbiornika/nadajnika, czy są w tym samym pomieszczeniu, ogólnie bez żadnych szczegółów) można jedynie odesłać do wróżki...

Urządzenie ma pełnić funkcję pilota uniwersalnego sterowanego przez WiFi. 

Odbiornik podczerwieni przedstawiony w schemacie był potrzebny do zmapowania kodów poszczególnych klawiszy oryginalnych pilotów.
Nie chcę go demontować, na wypadek gdybym musiał mapować kolejny pilot.

Jeżeli chodzi o nadawanie sygnału to aktualnie steruję dwoma urządzeniami, telewizorem i dekoderem, które znajdują się w tym samym pomieszczeniu, obok siebie. 
Oprogramowanie, którego używam do nadawania i odbierania sygnałów podczerwonych to IRremote ESP8266

Wszystko działa tak jak należy, problemem jest zasięg nadajnika. 
Pierwotnie planowałem ustawić moje urządzenie po drugiej stronie salonu na wysokiej półce - tak aby nie rzucało się w oczy i aby nic nie stało na drodze między nadajnikiem, a telewizorem/dekoderem.
Aktualnie zasięg nie przekracza 2 metrów, a potrzebuję zasięgu rzędu 4-5 metrów.

Ponawiam więc pytanie z pierwszego posta - gdzie leży przyczyna niskiego zasięgu nadajnika oraz jak mogę uzyskać możliwie jak największy zasięg?

(edytowany)

Na oko - za duży rezystor. Ten nadajnik wytrzymuje do 100 mA, a Ty dajesz ile? Zakładam, że zasilasz z 3.3V, napięcie przewodenia tej diody to ok. 1.5V, zostaje 1.8V na rezystorze co daje raptem 18mA - pięć razy mniejszy prąd niż maksymalny. Daj tam zamiast 100Ω np. 22Ω i sprawdź czy będzie działać prawidłowo.

(po edycji)

Zapomniałem ze tranzystor też conieco napięcia zżera... czyli masz nie 18 a niewiele ponad 10 mA.

Edytowano przez ethanak
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...