Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Chciałbym przedstawić moje dzieło a mianowicie robota klasy Linne Follower "SMILE"

Robot powstał z myślą zawodów Robotic Arena we Wrocławiu jednakże usterka techniczna wyeliminowała go z rywalizacji. Następnie został troszkę przebudowany i na zawodach w Rybniku ostatecznie zakończył rywalizację na 6 miejscu.

Pokrótce o całek konstrukcji:

-wymiary 12x14cm

-mikroprocesor atmega8

-mostek H L293D

-dwa silniki z MOBOTA z przekładnią 50-1

-zasilany pakietem baterii Ni-Cd 300mAh

-obudowa z laminatu

-wyświetlacz lcd 2x8

-czujnik IR TSOP34835

-czujnik lini 7X KTIR0711S

-program napisany w C z wykorzystaniem przetwornika analogowa cyfrowego(ADC) oraz modulacji szerokości impulsów(PWM)

-płytka dwustronna zaprojektowana w Eaglu

Wady:

-powinien mieć większe koła aby był szybszy ponieważ na zawodach prawie w ogóle nie zwalniałem go pwm - em a jednak okazało się to nie wystarczające.

-baterie o większej pojemności, na zawody w zupełności wystarczy ale do testów było uciążliwe ciągłe doładowywanie.

I jeszcze film na koniec:

To by było na tyle w razie pytań proszę pisać chętnie odpowiem.

IMG_4ba28733836048876.thumb.jpg.f6e603fa0f1acd59ac9d80099c15717c.jpg

• Lubię! 1

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

-program napisany w C z wykorzystaniem przetwornika analogowa cyfrowego(ADC)

mógłbyś mi dać namiary na jakiś artykuł, albo inny tekst z którego się dowiem jak korzystać z ADC?

W nocie katalogowej ATmegi8 jest bardzo dobrze wytłumaczone jak działa przetwornik ADC. Możesz też skorzystać z pliku: atmega16mmr.pdf Powinieneś w googlach znaleźć, a jak nie to na maila mogę Ci wysłać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...