Skocz do zawartości

Słabe zasilanie arduino mega z zasilacza zewnętrzego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Posiadam klon arduino mega. Na początku wszystko działało potem arduino nie łączyło się z komputerem (pomogło kilka resetów płytki) a teraz po podłączeniu zasilacza zewnętrznego do płytki to dioda led na zegarze ds3231 lekko świeci a na wyświetlaczu OLED 0,91"  wyświetla się czas wraz z kilkoma pikselami ale po zmianie ekranu za pomocą klawiatury 4x4 ekran się zmieni ale po 1s nie wraca na ekran poprzedni czyli zegar. Ale jeśli podłącze zasilanie z USB dioda świeci normalnie oraz ekran nie pozostawia pikseli i prawidłowo się zmienia.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu

To może zacznij od wyciągnięcia miernika uniwersalnego i pomierzenia napięć — na zasilaczu, na wyjściu z Arduino, etc. Jeśli nie wiesz jak się używa takiego miernika, to zapraszamy do kursów — są podlinkowane na górze strony.

• Lubię! 1
(edytowany)

Oczywiście, że wiem jak się używa miernika uniwersalnego. Jeśli chodzi o zasilacz to jest on sprawny. Bardziej chodzi mi o to czy ktoś nie spotkał się już z takim przypadkiem lub wie co mogło ulec uszkodzeniu.

Czy mogę ten problem rozwiązać tak, że do portu USB na arduinie przylutuje kable i podłącze do przetwornicy 5v?

Edytowano przez Wiktor2019

Zasilanie przez zasilacz:

Zasilanie: 12,18V

Złączę VIN: 11,50V

5v: 2,61V

3v: 2,52V

Dioda ON: 1,79V (lekko świeci)

Dioda L: 1,17V

Zasilanie przez USB: 

Złączę VIN: 3,83V

5v: 4,72V

3v: 3,34V

Dioda ON: 1,87V

Dioda L: 1,84V

No dobra, to już nam coś mówi. Spójrzmy na schemat i zastanówmy się co się mogło stać: https://content.arduino.cc/assets/UNO-TH_Rev3e_sch.pdf

Pierwszym podejrzanym jest oczywiście regulator napięcia 5V, na schemacie oznaczony jako U1. To on jest odpowiedzialny za sprowadzanie tych 12 czy 9V z gniazdka do 5V na nóżce 5V. Uszkodzony może być sam regulator (NCP1117ST50T3G), jeden z kondensatorów. Dioda wydaje się być OK, skoro na VIN masz 11.50V.

W tym momencie wylutowałbym ten regulator i sprawdził czy działa poprawnie poza Arduino (z odpowiednimi kondensatorami oczywiście). Jak nie, to do wymiany. Jak działa, to dalej sprawdzasz kondensatory.

Oczywiście możesz zasilać Arduino z pominięciem tego regulatora napięciem 5V. Nie musisz nic dolutowywać do USB, możesz po prostu podać napięcie na nóżki 5V i GND.

• Lubię! 1

Zmierzyłem napięcie na stabilizatorze i na wyjściu jest 1.87V a na wejściu ponad 8V więc stwierdzam, że jest on zepsuty. Po rozglądnieciu się po Internecie stwierdziłem, że ciężko w Polsce kupić ten element więc czy w takiej sytuacji mogę dać tam popularny LM7805 lub inny stabilizator 5v?

Możesz, tylko się upewnij, że nóżki pasują. No i oczywiście parametry dopuszczalnego napięcia i natężenia prądu się zmienią — będą teraz takie, jak nowa część dopuszcza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...