Skocz do zawartości

l293dne - spalony??

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

W budowie mojego robota utknąłem w miejscu sterowania silnikami. Podłączyłem układ zgodnie z dokumentacją na płytce stykowej. W miejsca silników wstawiłem po 2 diody (oczywiście z rezystorami), aby widzieć czy jest jakieś napięcie. Po uruchomieniu układu wszystkie diody się zapaliły pomimo, że do wejść nic nie było podłączone. Piny 1 i 9 były z mostkowane i podłączone do zasilania. Gdy wpiąłem się do wejścia i wpiąłem je do masy dioda zgasła. Próbowałem tak samo na wejściu na, przeciwko ale diody tylko przygasały. Dodam, że mam dwa takie układy i jest tak samo. Używałem ich już wcześniej i nie było z nimi problemów.

Dokumentacja układu

Jeszcze jedno pytanie jak podać masę na dany pin w bascomie.

Jeśli wejścia nie są do niczego podpięte (wiszą w powietrzu) to są traktowane jako logiczne 1. Podłącz je do masy przez rezystor i będzie ok.

• Pomogłeś! 1

Tak jak podłączysz pin pod "0", to to jest masa. Ale to zależy od typu układu, ponieważ czasem występuje "0" logiczne nie jako 0V tylko jako np. -12V. Tak jest na przykład w transmisji RS232.

• Pomogłeś! 1

Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy używam portów po prawej stronie układu chyba 10 to diody tylko przygasają a nie gasną zupełnie. Powinno tak być ??

• 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...