Skocz do zawartości

Silnik z przekładnią

Pomocna odpowiedź

Armir, nie 3zł tylko 5zł, tyle samo co komplet ślimak + ślimacznica z Wobitu. Więc wyszedłem mniej więcej tak samo jak kupując w Wobicie.

Jakim napięciem zasilasz te silniki?

Ja założyłem napięcie znamionowe 24V, prąd był niewielki i się nie grzały, a moment już bardziej "przyzwoity".

Bałbym się 24V, patrząc na numer obstawałbym raczej za 12V, ale sam myślałem, żeby go jakimś większym napięciem zasilić ;]

Nawyk, użyłeś go w czymś? Jak się sprawowały? Z przekładnią oryginalną?

Przeżyły przymiarki do LF, obecnie na ich miejscu mam coś innego (mimo wszystko za wolne). Wymyśliłem dość nietypowe zastosowanie przekładni z kompletu - wymontowałem białą "podwójną" zębatkę, tą część o większej średnicy zalałem silikonem i zmontowałem wszystko razem 🙂

Tutaj krótki tutorial (załącznik w poście) zabaw z silikonem:

https://www.forbot.pl/forum/topics44/ogumienie-kol-robota-vt1154.htm#20029 Oczywiście warto pokombinować i dostosować te rady do polskich warunków 😉 Nie musi być idealnie równo; później po zmontowaniu uruchamia się silnik, miniszlifierkę i bawi w tokarza.

PS można jeszcze np. w tej zębatce (używając techniki "tokarskiej") wyżłobić wgłębienie i założyć na nią np. gumkę recepturkę..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...