Skocz do zawartości

Silnik z przekładnią

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Potrzebuje dwóch silników z przekładnią ok. 310 obrotów nawet trochę mniej na napięcie 5v. Szukam czegoś nie droższego niż 10zl/szt. Chodzi mi o takie, jakie były w psotku 3 lub podobne.

W takiej cenie możesz co najwyżej kupić modelarskie 280 BEZ przekładni. Zębatki z wobitu ewentualnie. Tylko musiałbyś się wykazać dobrymi zdolnościami manualnymi i precyzją przy składaniu przekładni. Niestety, smutna prawda. Może zamknąłbyś się wtedy w 15-20zł/szt + koszty przesyłki.

Silniki z Psotka3 są używane i wyciągane z nieznanego mi sprzętu, kupowałem je na Wolumenie po 30zł/szt. Nowy identyczny silnik kosztuje z tego co pamiętam ponad 1000zł/szt.

Silniki mają około 10000 obrotów/min przy 10V 🙂, ale mają zbyt małą moc, nadają się bardziej jako prądnica niż napęd do linefollowera.

Sabre, a z przekładnią 20:1?

Przyznam, że szukałem ich danych, ale na stronie escap'a nie ma do dokładnie tego modelu i, powiedzmy, je aproksymowałem ;]

Przekładnia w tym mechanizmie jest 40:1, co do obrotów to sam je mierzyłem. Silnik jest chyba na zamówienie jakieś specjalne, ponieważ nie ma do niego dokumentacji nawet u producenta, już dawno szukaliśmy jej z mskojon'em. Silniczek wytrzymuje napięcie 20V z powodzeniem, ale z pomiarów i innych modeli wywnioskowaliśmy, że on jest na 10-12V. Ma mniej więcej liniową charakterystykę obr/V wynoszącą około 1000, czyli na każdy 1V silnik bez obciążenia osiąga 1000obr/min. Kuba gdzieś wyczytał, że mogą one być stosowane jako prądnice ze względu na wysoką rezystancję uzwojeń.

• 2 tygodnie później...

Dotarły do mnie w końcu te Escapy, jest tak jak pisał Sabre, jest silnik, jest przekładnia, są nawet silniki prawe i lewe, tyle że do robotyki się nie nadają, ze względu na małą moc. Łatwo zatrzymać nawet przytrzymując palcem.

Ale jest dość dobra przekładnia ślimakowa 😎

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...