Skocz do zawartości

Pomiar napięcia nieciągły za pomocą NodeMCU

haras

Pomocna odpowiedź

Zrobiłem stację meteo opartą o NodeMCU zasilaną ogniwem 18650, które ładowane jest panelem słonecznym. Ponieważ o tej porze roku słońca jest tragicznie mało to oczywiście usypiam mikrokontroler (deepSleep). Niemniej chciałbym się dowiedzieć jaki jest mniej więcej stan baterii więc za pomocą dzielnika mierzę napięcie baterii. Czy dzielnik nonstop drenuje baterię? Jeśli tak to czy można zamykać obwód na czas pomiaru np za pomocą tranzystora?

PS proszę mi wybaczyć niefachowe nazewnictwo, z elektroniką zetknąłem się niedawno i dzięki forbotowi cokolwiek udało mi się wykonać.

Dzięki, Łukasz

6 godzin temu, Treker napisał:

@haras witam na forum 🙂 Tak, dzielnik napięcia cały czas "drenuje" baterię - wiele też zależy od tego jakich rezystorów użyłeś, jaki prąd tam płynie?

...policzyłem i niewielki: około 200µA - czyli chyba praktycznie bez znaczenia. Tak przy okazji: czy można w dzielniku zastosować dowolnie duże rezystory (np rzędu 100K)? Tzn jak mały prąd może płynąć aby przetwornik ADC był w stanie dokonać pomiaru?

dziękuję

Wiesz, wszystko zależy od punktu widzenia. 200uA jest bez znaczenia w porównaniu do 100mA, ale gry Twój procesor pobiera w deepsleep 10uA (zmyśliłem to na poczekaniu, sprawdź ile jest naprawdę) to 200uA na nieużywany wtedy dzielnik jest kompletną porażką. Tak, możesz taki układ pomiarowy wyłączać tranzystorem, a raczej dwoma - jeśli napięcie mierzone jest większe niż zasilanie procesora i tym samym napięcie pinu cyfrowego w stanie wysokim (3.3V?).

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

5 godzin temu, marek1707 napisał:

(...)  pobiera w deepsleep 10uA (zmyśliłem to na poczekaniu, sprawdź ile jest naprawdę) to 200uA na nieużywany wtedy dzielnik jest kompletną porażką. Tak, możesz taki układ pomiarowy wyłączać tranzystorem, a raczej dwoma - jeśli napięcie mierzone jest większe niż zasilanie procesora i tym samym napięcie pinu cyfrowego w stanie wysokim (3.3V?).

Racja! W trybie deepsleep pobiera 20uA więc pobieranie 10x tyle jest bez sensu. Czy mógłbym prosić o pomoc w wyłączniku tranzystorami? Próbuję po omacku zrobić w "electronic circuit simulator" ale nie wychodzi 😞. Zasilanie kontrolera 3.3V. 

dzięki!

No to chłopie czas zmienić symulator. Po pierwsze ktoś kto go robił może i znał się programowaniu graficznym, ale już na elektronice to słabo. Popatrz na symbol MOSFET-p. Dioda która jest rysowana w symbolach tranzystorów unipolarnych obok kanału tak naprawdę nie istnieje osobno. To złącze powstające na skutek procesu domieszkowania kanału (w czasie produkcji tranzystora) tylko po to, by go odizolować od krzemowaego podłoża. To ta mała strzałka skierowana do lub od kanału. Niektórzy nie rozumieją jej działania, więc trzeba im robić symbole z dodatkową diodą narysowaną jak wół obok. No ale ta dioda powinna być w tę samą stronę co dioda podłożowa, bo to ten sam fragment struktury tranzystora. Nie wiem kto robił modele symulacyjne do tego Twojego programu, ale jeśli zrobił je tak jak same symbole graficzne, to porażka jakaś. Albo może inaczej: nie zważaj na symbole diody (te z trójkącikiem i kreseczką) tylko na symbole małych strzałek. W tej sytuacji powinieneś po prostu zamienić dren ze źródłem MOSFET-p i powinno zadziałać, bo de facto podpiąłeś odwrotnie sugerując się (trochę słusznie) wielką diodą obok - a to tylko zły obrazek był. Na schemacie będzie to wyglądało idiotycznie, ale podpięty pod to model symulacyjny pewnie jest dobry. To pokazuje z czego korzystasz i jak to było testowane.. Napis jak poszło tym razem.

EDIT: I weź to jakoś po ludzku narysuj. Już bardziej zawile nie można było? Może jakiś ołówiek i gumka zanim siądziesz do kompa?

Edytowano przez marek1707
  • Lubię! 2

Hej! Wielkie dzięki. Działa oczywiście 🙂 Symulator dobry, ja oczywiście schrzaniłem. Wstyd przyznać ale to ja dorysowałem diody patrząc na dokumentacje. No ale tak to jest jak się nie rozumie zasady działania podstawowych elementów elektronicznych.  

Niestety nie umiem elegancko rysować schematów, ołówek i gumka nic nie pomoże. Jeszcze raz serdecznie dziękuję!

circuit-20201128-0851.thumb.png.335df2373ab85a17867361ebe679af11.png

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.