Skocz do zawartości

Sterowanie laserem z czterema pinami za pomocą arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Jakiś rok temu postanowiłem zbudować grawer laserowy wyposażony w laser o mocy 3W z czterema pinami. Pierwszy kabel to masa, drugi to 12V, trzeci to PWM, a czwarty to przewód odpowiedzialny za temperaturę. O ile skręcenie całego mechanizmu z silników krokowych i profili aluminiowych, podłączenie do nich arduino uno z nakładką cnc shield i wgranie GRBl-a było łatwe, to podłączenie lasera stwarza już niewielki problem, który już od jakiegoś czasu próbuję rozwiązać. I tutaj nasuwa się pytanie do Państwa. Czy ktoś w was miał do czynienia z takim laserem lub wie jakiego sterownika mogę użyć by całość działała? Zależy mi na sterowaniu mocą lasera, ale również nie chciałbym czegoś sknocić, ponieważ laser kosztował niemałą sumkę. 

Pozdrawiam

@Janqqq a co to dokładnie za moduł z laserem? Jeśli do sterowania wystarczy zwykły sygnał PWM (5 V) to możesz podłączyć go prosto do Arduino, nie potrzebujesz żadnego pośredniego sterownika.

@Treker Sam laser działa na 12V, więc rozumiem, że powinienem zmasować całość? Pozostaje jeszcze problem czujnika temperatury. Czy może zostać on niepodłączony? 

Kiedyś miałem laser z tylko dwoma wyjściami - masą i +5V i żeby nim sterować musiałem dokupić specjalny sterownik (sterowaną PWM przetwornicę step-down). 

Niestety leser który kupiłem nie jest już dostępny, ale znalazłem podobny: https://pl.aliexpress.com/item/4000177510043.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1b4b3c001SiD9W&mp=1

1 godzinę temu, Janqqq napisał:

Pozostaje jeszcze problem czujnika temperatury. Czy może zostać on niepodłączony? 

Nie może. Tam musi być kontrola temperatury, w przeciwnym razie szybko upalisz laser.

(edytowany)

Przeczytaj mój artykuł na tym forum jest w dziale artykuły użytkowników pt. CNC Shield V 4.0 czyli jak uruchomić trzyosiową maszynę.Chodzi o wpis z 7 lipca 2020 roku,który jest na stronie pierwszej.Dokładnie zapoznaj się z treścią!!Pewnych rzeczy nie będziesz zmieniać.Szczególną uwagę zwróć na oś "Z" oraz na D11,które u Ciebie może być krańcówką.Musisz odłączyć krańcówkę od tego pinu.W załączniku jest filmik z pracy lasera.

Edytowano przez szymonw
(edytowany)

@szymonw Maszynę mam już zrobioną. Dziękuję za chęci, ale nie skorzystam z Pańskiego artykułu. Moja maszyna ma tylko osi X i Y, a poprzedni leser na 5V podłączałem przez Mosfet do pinu Z+. Oczywiście laser był oddzielnie zasilany z zasilacza 5V. Jak pisałem, interesuje mnie tylko sposób podłączenia lesera który jest na 12V i ma dodatkowe 2 przewody.

@Zealota Laser jest wsunięty do radiatora. Oczywiście nie zapomniałem o paście termoprzewodzącej i wentylatorze z boku. Chłodzenie jest dosyć wydajne, ale nie wiem czy podoła. Zapominając o ryzyku spalenia lasera czy ten będzie działał bez podłączonego czujnika temperatury?

Podobny radiator do podglądu: https://pl.aliexpress.com/item/4000117119474.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.60ab2ce0Bhf3AQ&algo_pvid=4c261fff-172f-4bca-b7af-4ebeebe76230&algo_expid=4c261fff-172f-4bca-b7af-4ebeebe76230-2&btsid=0b0a01f816091889347721069eeffe&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Edytowano przez Janqqq

Właśnie niedawno  przyszła paczka z Chin z laserem z czterema przewodami.Zamawiając ściągnąłem opis ,który jest w załączniku.Tuż przed świętami zrobiłem radiator -interfejs do mojej frezarki.

IMG_0593.thumb.JPG.6200316efe9d59541dc4eea4e6db2be1.JPG

Jak otworzysz to dokładnie się przyjrzyj co jest napisane oraz co jest na zdjęciu.Jedna wielka dezinformacja.Zamiast GND jest jakieś 5V- ,Moc wejściowa 5V 2A sugeruje,że laser ma być zasilany z zasilacza  5V 2A po czym na dole jest opis przewodów a tam zasilanie 12V.Dioda laserowa potrzebuje ok.5V by działała.Nic mi nie wiadomo czy w środku jest stabilizator 5V i czy jest to stabilizator szeregowy czy nie.Jeśli jest to jest to dodatkowe źródło ciepła Ja podłączę laser bezpiecznie do zasilacza 5V 3A. PWM do D11 czyli Z+ a czujnik temperatury to muszę sprawdzić w dokumentacji czyli pliku config w grbl. Zapewne będzie to   jeden z  pinów A0,A1,A2,A3.

laser.rar

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...