Skocz do zawartości

Tranzystory bipolarne - jakie jest ich dzialanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, 

mam problem ze zrozumieniem działania tranzystora bipolarnego.

3 razy przechodziłem przez temat 7a i 7b z kursu podstaw elektroniki i nadal nie pojmuje.

Czy jest ktoś mi wstanie wytłumaczyć w sposób graficzny jak przepływa przez tranzystor prąd? Gdzie przepływa większy prąd a gdzie mniejszy?

Tak wykonałem ćwiczenia.

Przy pierwszym ćwiczeniu na bazie miałem prąd 0,24mA a na kolektorze 5,9mA

przy drugim ćwiczeniu gdzie należało stykać przewody od masy, na animacji pokazane jest jak jedna dioda prawie nie swieci wcale a druga się pali i na odwrót. W moim przypadku obydwie diody świeciły bardzo mocno a po stykaniu raz jednych przewodów a raz drugich było widać bardzo niewielka różnicę w świeceniu. 

Przy trzecim ćwiczeniu z „policyjnymi światłami” nic się nie działo, obydwie diody świeciły nieprzerwanie. Trzy razy składałem schemat od początku i zawsze ten sam efekt.

@PoLiMeR324 jeśli układy nie działały tak jak w kursie to prawdopodobnie jednak popełniłeś gdzieś błąd. Zawsze warto w takiej sytuacji umieścić zdjęcie układu na forum - sprawdzimy co się mogło stać. Nie ma sensu analizować układów, jeśli nawet nie działały poprawnie 🙂 Spróbuj jeszcze raz i pokaż co Ci wyszło.

• Lubię! 1

@PoLiMeR324 jak patrzę na schemat to jest ok i tu nic mi do głowy nie przychodzi. Ale skoro są problemy z innymi ćwiczeniami to coś jest nie tak ze sprzętem. Masz może w mierniku tester tranzystorów, mógłbyś sprawdzić parametr hfe? Masz może jeszcze jakieś tranzystory, żeby podmienić i zobaczyć czy działa?

Dnia 29.12.2020 o 13:23, PoLiMeR324 napisał:

Przy pierwszym ćwiczeniu na bazie miałem prąd 0,24mA a na kolektorze 5,9mA

sprawdzałeś to na kilku tranzystorach i podobnie?

No i dla pewności sprawdź dokładnie jakie tranzystory masz włożone w płytkę - jakie są tam symbole? Może przypadkiem coś zamieniłeś?

Tranzystory były prawidłowe, ponieważ sprawdzałem. Nie próbowałem sprawdzać tranzystorów na mierniku bo nie bardzo wiem jak to zrobić i jakich wartości się spodziewać.

Spróbuje jeszcze raz złożyć i użyje innych tranzystorów z tej samej paczki. Dam znać czy się coś zmieniło. 

Używałem tranzystora NPN BC546

• 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...