Skocz do zawartości

STM32 BluePill problem z połączeniem USB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć

Mam problem dostałem od kolegi o ile bootloader udało się wgrać, wywalając rezystor R3, inaczej nie chciał wejść w tryb programowania. Ale jeden problem pozostał od samego początku, windows nie może poprawnie go zidentyfikować. Nie zależnie który, W7 jak i W10. Nie mogę sterownika żadnego zainstalować do niego. Jak szukałem nie ma jakiegoś typowego, ma chyba podejść FTDI. Mam interfejs z FTDI i działa, bo udało się zaprogramować bootloader, ale płytki STM32 po podłączeniu przez usb nie widzi. 

Połączenia z gniazda USB do układu STM32 sprawdziłem, jest poprawne połączenie. 

• 2 miesiące później...
(edytowany)

1. Linia DP powinna być podciągnięta poprzez rezystor 1.5kR 1% do VCC
2. Zalecane jest zastosowanie kondensatora 4.7uF ESR<2.2R na linii VBUS (jeżeli urządzenie jest zasilane bezpośrednio z USB)
3. Niezbędne jest zainstalowanie sterowników od STM (instalują się razem z oprogramowaniem od ST)
4. Sprawdź taktowanie kwarcu, bo często odbiega ono od tego wymaganego przez STM i USB nie chce się poprawnie enumerować
5. Jak masz pod ręką coś z linuxem polecam tam sprawdzić, bo Windows to obecnie imo najgorszy system operacyjny i jego jedyne sensowne zastosowanie to granie w gry, bo na inne platformy nie są wydawane... Często jak Windows nie ładował sterowników to sprawdzałem pod Linuxem i często chodziło bez zająknięcia. Wtedy wykluczasz problem systemowy (***** *********).

Ogólnie podłączenie Blue Pill pod USB graniczy z cudem... Dlatego ludzie często mówią by brać Black Pille na F411 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)

W dziale artykuły użytkowników jest mój artykuł pod tytułem "Port USB i bootloader w STM32f1C8T6 a Windows 10 i ARDUINO IDE". Odszukaj i zastosuj się do wskazówek i będzie po problemie.Jeśli chcesz mieć USB pod STM32Cube to musisz skonfigurować prawidłowo usb oraz odpowiednio wywołać.

Edytowano przez szymonw

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...