Skocz do zawartości

Urządzenie do kontroli roślin - sprawdzenie dobranych tranzystorów MOSFET

Pomocna odpowiedź

Cześć!
Tworzę mały projekcik, dzięki któremu będę mógł kontrolować warunki wokół moich roślin.
Jednym z podstawowych założeń jest oszczędność baterii. Układ jest zasilany przez baterię 18650 a jego mózgiem jest ESP8266. Aby zaoszczędzić energię chcę włączać zasilanie dla czujników tylko na moment, poprzez podanie stanu wysokiego z GPIO14 i 13 na tranzystory typu MOSFET (IRLML6246 jako N MOSFET i IRLML6401 jako P MOSFET). Niestety mam małą wiedzę na temat budowy własnych układów elektronicznych i nie jestem pewien czy wybrane przeze mnie tranzystory spełnią swoją rolę.
Wrzucam dwa schematy, które różnią się tylko sposobem przekazywania informacji o stanie naładowania baterii (jako element główny tego podukładu wykorzystuję TL431). Pierwszy układ ma za zadanie podawać stan niski na GPIO2, kiedy bateria ma poniżej 3,6v a drugi  podaje stan wysoki na GPIO2, kiedy bateria ma poniżej 3,6v. W przypadku pierwszego układu, poprzez dzielnik napięcia ograniczyłem napięcie płynące do GPIO2 tak, aby przy maksymalnym naładowaniu baterii nie przekroczyć 1,3*Vdd mikrokontrolera.
Proszę o sprawdzenie, czy dobrane tranzystory spełnią swoją rolę przy włączaniu układu monitorującego baterię i w przypadku włączania czujników oraz o ewentualne poprawki układu jeśli coś przeoczyłem.

PS. Celowo nie wrzucam odcinania baterii jeśli jej stan spadnie poniżej 3,2V. Po prostu chce maksymalnie zaoszczędzić czas pracy na baterii.

obraz.thumb.png.c433a3abfe3be97f6779449d621f4908.png

obraz.thumb.png.dfb399c2975ebb7c18c0578f7b9c4cc5.png

Edytowano przez Kangurek

@marek1707 dziękuję za cenne informacje. Z braku czasu musiałem na chwilę odstawić projekt, ale powróciłem do niego i wprowadziłem sugerowane zmiany. 
Niestety nigdy nikt mnie nie uczył robienia schematów, więc pierwsze schematy wrzucone przeze mnie łamały wszelkie zasady ich tworzenia. Tym razem trochę poczytałem i bardziej się postarałem, choć zapewne nie udało mi się w pełni zastosować wszystkich zasad. Nie mniej, mam nadzieję, że tym razem układ będzie działał.
Zastosowałem high side switch AP22802AW5-7 gdyż niestety wymienionego nie było w sklepie. Odcinam nim napięcie praktycznie ze wszystkiego. Przy życiu zostawiam tylko stabilizator i ESP. Spowodowane jest to w pierwszej kolejności maksymalnym ograniczeniem zużycia prądu a w drugiej kolejności możliwością rozszerzenia projektu o inne, bardziej prądożerne czujniki.
Bardzo proszę o ponowne sprawdzenie schematów.

SystemKontroliKwiatkow.pdf

SystemKontroliKwiatkowZCzujnikiemSwiatla.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.