Skocz do zawartości

Instalacja i konfiguracja narzędzia Grafana

Pomocna odpowiedź

@H1M4W4R1 Dziękuję za opinię 🙂

Narzędzia nie znałem, ale faktycznie wydaje się być pomocne. Grafana natomiast przydaje się, kiedy musimy zestawić ze sobą kilka danych, aby np. wykryć moment awarii, a analiza logów w takiej sytuacji mogłaby zająć sporo czasu.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Grafana jest świetna. Używam od lat wraz z Zabbixem.

Warto jeszcze wspomnieć o Grafana Loki. Tym również warto się zainteresować. Jest to potężne rozwiązanie do agregacji logów.
Jeżeli macie chwilę to warto wejść na stronę Grafany i przejrzeć demo. Zainstalować i potestować. Na 100% będzie głośno w przyszłości o Loki.

• Lubię! 2

Też polecam Grafanę, zazwyczaj jako źródło danych do Grafany używam InfluxDB, jest banalne w użyciu i bardzo łatwe do połączenia nawet z prostymi mikrokontrolerami o ile mają jakiś interfejs sieciowy. Takie ESP8266 bez problemu może robić zapytania HTTP do InfluxDb i jest to banalne, dzięki temu bez problemu możemy sobie oczujnikować np. dom.

Świetne są też integracje Grafany z innymi aplikacjami, ja sobie skonfigurowałem tak że w przypadku braku odczytów z czujników (wyczerpana bateria lub brak internetu) dostaję powiadomienie na Discordzie.

949114049_Screenshot2021-05-10at18_49_42.thumb.png.f54ced9cde5a1ccf82373cf1f51e050c.png   875338490_Screenshot2021-05-10at18_50_21.thumb.png.79b5c3562e510f066938536150fde8dc.png

PS. Jeżeli interesują nas czyste dane bez obróbki to tym bardziej polecam InfluxDB, akurat mam pod ręką przykład to wklejam przykładowe instrukcje zapisu pojedynczego rekordu i odczytu tabeli dla InfluxDB

ADDR_INFLUX=sekretny-adres-strony.pl
PORT_INFLUX=8086

# write data
curl --location --request POST http://$ADDR_INFLUX:$PORT_INFLUX/write?db=greenhouse_jaroszki \
--header 'Content-Type: text/plain' \
--data-raw 'temperature,device=greenhouse01 value=0.2'

# read data
curl --location --request POST http://$ADDR_INFLUX:$PORT_INFLUX/query?db=greenhouse_jaroszki \
--header 'Content-Type: application/x-www-form-urlencoded' \
--data-urlencode 'q=SELECT * FROM temperature'

PS2. Widzę że ostatni post 8 lutego ale ja trafiłem tutaj przeglądając laureatów konkursu, tak więc @MichalGiza gratuluję wyróżnienia ;)

• Lubię! 1

@sosnus Dziękuję za miłe słowa i podziwiam Twoje zastosowanie. Też próbowałem z InfluxDB + Telegraf i jak najbardziej potwierdzam łatwość integracji z innymi aplikacjami 🙂

Do niedawna w firmie używaliśmy Grafany z Prometheusem do monitoringu ~10 serwerów, ale przeszliśmy na alternatywne rozwiązanie, bo dostawaliśmy powiadomienia albo o nieistniejących problemach albo z opóźnieniem, a nie o to chodzi w monitoringu. Choć mamy dość specyficzny use case

Cześć,

Leciałem zgodnie z poradnikiem, ale niestety zatrzymuje się na momencie:

Dnia 5.02.2021 o 10:52, MichalGiza napisał:

Usługę uruchamiamy wykonując polecenie

sudo -u prometheus /usr/local/bin/prometheus --config.file /etc/prometheus/prometheus.yml --storage.tsdb.path /var/lib/prometheus/ --web.console.templates=/etc/prometheus/consoles --web.console.libraries=/etc/prometheus/console_libraries

Konsola wyświetla coś takiego:

1014048577_Beznazwy.thumb.png.681f93f0389dc58c161dad0b7e6e183b.png

Sprawdziłem jeszcze kilka razy ustawienia właściciela, ale błąd pozostaje bez zmian.

@Wuz3t Spróbuj w takim razie wykonać:

sudo /usr/local/bin/prometheus --config.file /etc/prometheus/prometheus.yml --storage.tsdb.path /var/lib/prometheus/ --web.console.templates=/etc/prometheus/consoles --web.console.libraries=/etc/prometheus/console_libraries

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.