Krystian1456 Napisano Luty 9, 2021 Udostępnij Napisano Luty 9, 2021 Witam, robię projekt w którym używam serwomechanizmów SG90 (Mam tych serw 8 sztuk). Serwa są sterowane przez Arduino Uno. Natomiast chcę doprowadzić zewnętrzne zasilanie dla serw. Kiedy serwa zasilane są z zasilacza komputerowego przez 5V wszystko jest w porządku. Natomiast potrzebuje zasilić serwa z baterii. Będzie to bateria Li-pol 7,4V 2200mAh, dlatego też będę potrzebował do tego przetwornicy napięciowej, żeby zamieniała napięcie na 5V i chcę na początku sprawdzić to na zasilaczu żeby później nie było problemu. Problem pojawia się, kiedy doprowadzam napięcie 12V z zasilacza do przetwornicy żeby zamieniła mi to na 5V i próbuje zasilić tym serwa. Nawet przy jednym serwie SG90 pojawia się taki problem, że serwo szaleje. Kiedy zasilanie 5V jest prowadzone bezpośrednio z zasilacza problem ten nie występuje i serwo jest normalnie sterowane i zachowuje się tak jak powinno, ale kiedy tylko zasilanie przechodzi przez przetwornice napięciową, to serwo wykonuje jakiej chaotyczne ruchy i nie przesuwa się praktycznie wogóle tylko szaleje. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? ponieważ nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Przetwornice jakie używam to: https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2753-d24v25f5-przetwornica-step-down-5v-25a-pololu-2850.html https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/8229-przetwornica-step-down-d-sun-10v-17v-18a.html https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2967-przetwornica-step-down-lm2596-32v-35v-3a-5903351241397.html Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Luty 9, 2021 Udostępnij Luty 9, 2021 Po pierwsze, czy mierzyłeś co wychodzi z tej przetwornicy? Po drugie, pokaż schemat połączeń. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krystian1456 Luty 9, 2021 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2021 Jeżeli chodzi o połączenie tak to wygląda: Mierzyłem woltomierzem, na wyjściu jest 5V w każdej przetwornicy. W jednej jest standardowo ustawione żeby na wyjściu dawała 5V, natomiast w 2 kolejnych ustawiłem je na 5V na wyjściu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Luty 9, 2021 Udostępnij Luty 9, 2021 Nie masz masy z arduino połączonej z masą serwa, więc sygnał docierający do serwa jest losowy. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Krystian1456 Luty 9, 2021 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2021 (edytowany) @deshipu Dziękuję, faktycznie miałeś rację, teraz działa tak jak powinno. Temat rozwiązany 😄 Edytowano Luty 10, 2021 przez Krystian1456 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »