Krystian1456 Napisano Luty 10, 2021 Udostępnij Napisano Luty 10, 2021 (edytowany) Witam, mam pytanie odnośnie zasilania do NodeMCU ESP8266. Mam zbudowany układ w którym chciałbym zasilić serwomechanizmy SG90, Arduino Uno oraz ESP8266. Układ wygląda następująco: Kiedy zasilam układ z zasilacza komputerowego który generuje 12V, natomiast ESP8266 posiada oddzielne zasilanie z USB wszystko jest w porządku. Natomiast kiedy do układu podłączyłem przetwornice napięciową żeby zasilić z zasilacza także ESP8266, tak jak na poniższym rysunku: To od razu po załączeniu zasilania spaliła się przetwornica, a także NodeMCU ESP8266 poszło z dymem ;/ Zaznaczam, że przetwornica została ustawiona i przy 5V na wejściu, daje 3,3 V na wyjściu. Proszę o pomoc co może być nie tak, czy to jest wina przetwornicy czy coś źle podłączam? Ponieważ nie chce żeby sytuacja się powtórzyła i że spale kolejne ESP i przetwornice. przetwornice których używam to: https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2754-d24v50f5-przetwornica-step-down-5v-5a-pololu-2851.html https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/8229-przetwornica-step-down-d-sun-10v-17v-18a.html Edytowano Luty 10, 2021 przez Krystian1456 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krystian1456 Luty 10, 2021 Autor tematu Udostępnij Luty 10, 2021 Ewentualnie, czy dałoby radę zasilić płytkę NodeMCU ESP8266 napięciem 5V? (wtedy nie musiałbym używać drugiej przetwornicy). Czytałem że podłączając 5V do pinu "Vin" jest to możliwe, ale nie wiem jakie są tego konsekwencje. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Luty 10, 2021 Udostępnij Luty 10, 2021 26 minut temu, Krystian1456 napisał: Czytałem że podłączając 5V do pinu "Vin" jest to możliwe, ale nie wiem jakie są tego konsekwencje. Takie, że będzie działać. NodeMCU ma swój stabilizator na 3.3V i nie bardzo wiem, skąd pomysł jakiejś dodatkowej przetwornicy jeśli producent już przewidział zasilanie wyższym napięciem. Następnym razem przeczytaj sobie do czego służy który pin w module który stosujesz a dopiero potem bierz się za projektowanie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krystian1456 Luty 12, 2021 Autor tematu Udostępnij Luty 12, 2021 Dziękuję bardzo za pomoc, faktycznie działa. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź