Skocz do zawartości

Zasilenie NodeMCU ESP8266

Krystian1456

Pomocna odpowiedź

Witam, mam pytanie odnośnie zasilania do NodeMCU ESP8266. Mam zbudowany układ w którym chciałbym zasilić serwomechanizmy SG90, Arduino Uno oraz ESP8266. Układ wygląda następująco:

513299394_ukad1.thumb.JPG.f5b5db3c0a83a95766966c722300f059.JPG

Kiedy zasilam układ z zasilacza komputerowego który generuje 12V, natomiast ESP8266 posiada oddzielne zasilanie z USB wszystko jest w porządku. Natomiast kiedy do układu podłączyłem przetwornice napięciową żeby zasilić z zasilacza także ESP8266, tak jak na poniższym rysunku:

nowe.thumb.JPG.b5399f1b5b90e9a54054f9f84cf0d6d3.JPG

To od razu po załączeniu zasilania spaliła się przetwornica, a także NodeMCU ESP8266 poszło z dymem ;/ Zaznaczam, że przetwornica została ustawiona i przy 5V na wejściu, daje 3,3 V na wyjściu. Proszę o pomoc co może być nie tak, czy to jest wina przetwornicy czy coś źle podłączam? Ponieważ nie chce żeby sytuacja się powtórzyła i że spale kolejne ESP i przetwornice.

przetwornice których używam to:

https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2754-d24v50f5-przetwornica-step-down-5v-5a-pololu-2851.html

https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/8229-przetwornica-step-down-d-sun-10v-17v-18a.html 

Edytowano przez Krystian1456

Ewentualnie, czy dałoby radę zasilić płytkę NodeMCU ESP8266 napięciem 5V? (wtedy nie musiałbym używać drugiej przetwornicy). Czytałem że podłączając 5V do pinu "Vin" jest to możliwe, ale nie wiem jakie są tego konsekwencje.

26 minut temu, Krystian1456 napisał:

Czytałem że podłączając 5V do pinu "Vin" jest to możliwe, ale nie wiem jakie są tego konsekwencje.

Takie, że będzie działać. NodeMCU ma swój stabilizator na 3.3V i nie bardzo wiem, skąd pomysł jakiejś dodatkowej przetwornicy jeśli producent już przewidział zasilanie wyższym napięciem.

Następnym razem przeczytaj sobie do czego służy który pin w module który stosujesz a dopiero potem bierz się za projektowanie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.