Skocz do zawartości

Silniczki do światłoluba

Adambasket

Pomocna odpowiedź

Witam!

Jakiś czas temu postanowiłem stworzyć swojego pierwszego robota. Zabawę z robotyką dopiero zaczynam, dlatego moje pytania mogą wydać się banalne, lecz są one dla mnie bardzo ważne 🙂. Jako swoją pierwszą konstrukcję wybrałem naszego diodowego światłoluba ( https://www.forbot.pl/forum/topics20/od-zoltodzioba-do-pierwszego-robota-w-dwa-tygodnie-vt1096.htm ).

Wczoraj zamówiłem części i odnalazłem stary samochód zdalnie sterowany. Od razu przystąpiłem do "rozkręcania". Znalazłem coś bardzo interesującego 🙂. Silniczki ze zdaje się działającymi przekładniami. Chciałbym, żebyście ocenili czy może mi się to przydać w mojej konstrukcji.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale były wykonywane telefonem komórkowym.

Chciałbym zapytać także jak moge sprawdzić ile napięcia będzie potrzebne do poprawnego działania tych silniczków, ponieważ w samochodzie ktory rozebrałem były one zasilane baterią 9.6V, a układ scalony L293D który zamówiłem może pociągnąć z max 6V. Stad moje wątpliwości, czy będę mógł to zastosować.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Adam Bartkiewicz

Na moje oko silniczki wraz z przekładniami wyglądają na dość przydatne.

Co do napięcia na mostek H (L293) to działa on tak jak napisałeś na max 6V, ale pod pin 8 w nim możesz podpiąć do (z tego co pamiętam) 36V, które podane będą na silniki.

Możesz wykonać układ wraz ze stabilizatorem, który na mostek H będzie dawał 5V, a sprzed stabilizatora weźmiesz zasilanie dla silników.

Inna sprawa, że jak podłączysz np. 6V na układ to silniki też powinny działać, z tym, że będzie robot jeździł wolniej.

Ten napęd powinien w zupełności wystarczyć do światłoluba, jeśli go zasilisz z 6V powinien poradzić sobie z napędzeniem robota. Jeśli masz miernik to zmierz pobór prądu przez silnik przy zasilaniu z 4 i 6V.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziękuje za informację, po prostu zasugerowałem się pewnym postem w innym temacie.

Czyli rozumiem, że wszystko mogę zrobić po staremu, a jedynym problemem bedzie to, że robot będzie jeździł wolniej?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.