Skocz do zawartości

Otwieranie drzwi domofonu telefonem z androidem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam taki pomysł i chciałbym go w przyszłości zrealizować ale nie wiem gdzie i czego szukac:

Mam w mieszkaniu domofon do którego chciałbym podłączyć układ wifi i który odbierałby sygnał z mojego telefonu. Będąc na zewnątrz mógłbym telefonem otwierać drzwi do klatki schodowej.

Zasilanie pobierane z domofonu w mieszkaniu. To fakt że jestem jeszcze początkującym elektronikiem ale mam właśnie taki cel. 

Problem w tym że wśród tyłu układów sterowania sygnałem wifi nie wiem czego szukać. 

Proszę o radę 

Dziękuję i pozdrawiam

To jest stary domofon że zwykłą słuchawka jak w starych telefonach. 

Kamienica z około lat 60tych więc bardzo w to wątpię żeby był cyfrowy🤔

Widziałem podobne rozwiązanie tego co chce zrobić ale tam ktoś wykorzystał stary telefon z fotodioda na wyświetlaczu. Kiedy dzwonisz na ten numer to przy sygnale przychodzącym wyświetlacz się włącza fotodioda reaguje itd. 

Chciałbym zbudować kompletny układ do otwierania drzwi z wykorzystaniem obsługi wifi. 

Całość podłączona przekaznikiem  do przewodu otwierania drzwi. 

• Lubię! 1

Nie podałeś zbyt dużo informacji, to też trudno się odnieść. Traktujesz ten projekt jako naukę czy też zależy Tobie na najprostszym, najtańszym rozwiązaniu? Planujesz samemu zaprojektować i  zlutować płytkę czy też złożyć zestaw z modułów (np. moduł z procesorem, moduł z wyjściem przekaźnikowym itp.)? 

Jedną z opcji, pewnie nie za optymalną, jest ESP8266, do którego podłączony jest przekaźnik, integracja z Firebase'em oraz prosta aplikacja na androida, w której logujesz się i sterujesz przekaźnikiem. Stosunkowo prosty projekt. Jeśli interesuje Cię ta opcja i potrzebujesz ewentualnej pomocy, pisz.   

Bardzo dziękuję za podpowiedź. 

A sam projekt traktuje bardzo luźno tzn. W miarę budowania chciałbym poznawać działanie poszczególnych elementów, modułów. Chciałbym zaprojektować to od zera, zbudować czyli doprowadzić to wszystko do konca cieszyć się że zrobiłem to sam - bo od dziecka marzyłem o tym, dodatkowo hit kinowy tamtych lat ,, Krótkie spięcie '' napędzał moje pragnienie bycia prawdziwym elektronikiem 😁😃

Jak pisałem, jedną z opcji jest zastosowanie płytki z ESP8266 na pokładzie (np. Node MCU), która pozwala na sterowanie wyjściami (w Twoim przypadku przekaźnikiem) i jednocześnie łączy się z internetem. Programuje się ją w języku C/C++. Obsługa jest łatwa i jest dużo przykładów.

Do tego jesteś w stanie napisać prostą aplikację w Android Studio za pomocą Java/Kotlin. Jeśli nie znasz tych języków, nie stanowi to problemu. Do zaprojektowania jednego ekranu z opcją logowania i przyciskiem do sterowania przekaźnikiem potrzebne będą absolutne podstawy.

Firebase to platforma, która pozwala na utworzenie bazy danych, będącej pośrednikiem pomiędzy aplikacją w androidzie a ESP8266. Nie jest niezbędna do przesyłania pomiędzy nimi danych, jedynie znacząco ułatwia pisanie programu (tak w Android Studio, jak i na ESP8266).  

• Lubię! 1

Dołączam się do propozycji @opp34 , nodeMCU z płytką z przekaźnikami to bardzo dobry pomysł. Żeby jeszcze bardziej ułatwić projekt i załatwić sterowanie przez telefon w 15 minut proponuję zapoznać się z aplikacją BLYNK. Wtedy cały projekt to 30 zł i 0.5h podłączania i pisania szkicu na ESP.

Można jeszcze szybciej i użyć np. tego, wtedy nie musisz uczyć się ani programowania ani ustawiać żadnej apki. Kupujesz podłączasz i działa.

• Lubię! 1

Bardzo dziękuję koledzy👍

Na szczęście znam C/C++, natomiast muszę łyknąć trochę javy i będzie ok😁

Podaliście mi komplet ważnych informacji, teraz wiem na czym się oprzeć. 

Jeszcze, raz bardzo dziekuje za wsparcie i wam życzę tak samo powodzenia w waszych projektach 👍😎

Pozdrawiam 😉

• 8 miesiące później...

Witam serdecznie mieszkam w bloku mam domofon cyfrowy i słuchawkę unifon najprostszą.

jak do nie podłączyć Sterownik przekaźnik beznapięciowy Tuya WiFi NC/NO?

Spięty jednocześnie kabelkiem do podniesienia słuchawki oraz do otwierania jednoczesnego drzwi czy to zadziała ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...