dzemdobrek Napisano Marzec 19, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 19, 2021 Cześć wszystkim 🙂 Jest to mój pierwszy post na forum. Po walce poddaję się i proszę was o pomoc. Nie wiem dlaczego mój silnik krokowy -nema 17 nie obraca się w drugą stronę. Kod odraz podłączenie: /* Simple Stepper Motor Control Exaple Code * * by Dejan Nedelkovski, www.HowToMechatronics.com * */ // defines pins numbers const int stepPin = 3; const int dirPin = 4; void setup() { // Sets the two pins as Outputs pinMode(stepPin,OUTPUT); pinMode(dirPin,OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(dirPin,HIGH); // Enables the motor to move in a particular direction // Makes 200 pulses for making one full cycle rotation for(int x = 0; x < 200; x++) { digitalWrite(stepPin,HIGH); delayMicroseconds(500); digitalWrite(stepPin,LOW); delayMicroseconds(500); } delay(1000); // One second delay digitalWrite(dirPin,LOW); //Changes the rotations direction // Makes 400 pulses for making two full cycle rotation for(int x = 0; x < 400; x++) { digitalWrite(stepPin,HIGH); delayMicroseconds(500); digitalWrite(stepPin,LOW); delayMicroseconds(500); } delay(1000); } Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wn2001 Marzec 20, 2021 Udostępnij Marzec 20, 2021 Cześć, bo na filmiku tego nie widać dokładnie - czyli rozumiem, że jeśli zadajesz sygnał na pin STEP, to silnik obraca się zawsze - problemem jest tylko, że wał obraca się tylko w jedną stronę (niezależnie od stanu pinu DIR)? Jeśli tak, odrzuciłbym wadę A4988 - problemem jest to, że pin DIR nie otrzymuje sygnału (lub otrzymuje go w sposób stały). W związku z tym: a) czy jesteś pewien, że pin DIR w tym konkretnym Arduino działa? Jeśli nie, użyj pinu 13 - widząc zmiany podłączonej diody na płytce, będziesz miał pewność; b) czy zmieniałeś w trakcie prób przewody? One często potrafią być luźne/nadłamane, więc warto zmierzyć jego rezystancję 🙂 PS Płytki stykowe nie nadają się zbytnio do wysokich prądów 😉 Eksperymentowałem kiedyś z dokładnie identycznym układem, prądami >1A i w pewnym momencie nastąpiło nadtopienie ścieżek na płytce prototypowej - taka wskazówka na przyszłość 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dzemdobrek Marzec 24, 2021 Autor tematu Udostępnij Marzec 24, 2021 Dnia 20.03.2021 o 02:14, wn2001 napisał: Cześć, bo na filmiku tego nie widać dokładnie - czyli rozumiem, że jeśli zadajesz sygnał na pin STEP, to silnik obraca się zawsze - problemem jest tylko, że wał obraca się tylko w jedną stronę (niezależnie od stanu pinu DIR)? Jeśli tak, odrzuciłbym wadę A4988 - problemem jest to, że pin DIR nie otrzymuje sygnału (lub otrzymuje go w sposób stały). W związku z tym: a) czy jesteś pewien, że pin DIR w tym konkretnym Arduino działa? Jeśli nie, użyj pinu 13 - widząc zmiany podłączonej diody na płytce, będziesz miał pewność; b) czy zmieniałeś w trakcie prób przewody? One często potrafią być luźne/nadłamane, więc warto zmierzyć jego rezystancję 🙂 PS Płytki stykowe nie nadają się zbytnio do wysokich prądów 😉 Eksperymentowałem kiedyś z dokładnie identycznym układem, prądami >1A i w pewnym momencie nastąpiło nadtopienie ścieżek na płytce prototypowej - taka wskazówka na przyszłość 😉 Dziękuję kolego 🙂 Problemem okazały się kable, silnik pracuje zarówno na TB6600 jak i na A4988 prawidłowo. Temat do zamknięcia. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »