startrek1p2p Napisano Marzec 26, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 26, 2021 Hej pot suwakowy.rar Potrzebuje pomocy przy odczytywaniu potencjometra suwakowego 10kΩ. Chciał bym zrobić aby odczyt z posunięcia był proporcjonalny do odległości fizycznej. Na potencjometrze obrotowym 10KΩ zrobiłem po przez map(); ale tutaj tego nie mogę zastosować bo on jest jakby logarytmiczny chociaż w dokumentacji i na potencjometrze jest napisane liniowy. Zakup nowego nie wchodzi w grę, bo szukałem to w "normalnym" przedziale cenowym nie znajdę tak długiego 12cm. Nie mam pojęcia jak to przekształcić aby było miej więcej tak jak tego oczekuje, czy istnieje jakaś funkcja do odczytu, a może trzeba jakoś elektronicznie coś dodać, jak na razie zostaje mi podzielenie całego suwu na 10 części i zrobienie przedziału ręcznie w programie. jeżeli komuś to pomoże to tutaj jest link od zakupionego potencjometra. w załączniku jest film pokazujący jak działą potencjometr Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Marzec 26, 2021 Udostępnij Marzec 26, 2021 (edytowany) Zaskakująco bogaty opis na stronie sklepu. Jeśli kupujesz z takich źródeł i z takim wsparciem dokumentacji producenta jak to miejsce, to się nie dziw, że dostajesz kota w worku. Może to banalne, ale pokaż jak to podłączyłeś - od tego także zależy przebieg napięcia w funkcji przesunięcia. "B" w nazwie potencjometru oznacza, że jest logarytmiczny (choć chińskie są wtedy liniowe), ale z kolei "LIN" wskazuje na liniowy. Ciekawe. [...] Podział na przedziały i np. liniowa aproksymacja w nich to jeden ze sposobów przybliżania krzywych. Co w tej metodzie jest złe? Jeśli potrzebujesz większą dokładność, to bierzesz więcej przedziałów, to proste. A przybliżenie prostą y=ax+b przechodzącą przez dwa punkty na skraju przedziału chyba nie należy do wyższej matematyki? Na podstawie współrzędnych dwóch punktów powiedzmy P1(x1,y1) i P2(x2,y2) budujesz banalny układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi i wyznaczasz współczynniki a i b obowiązujące w danym przedziale. Edytowano Marzec 26, 2021 przez Treker PPF Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
startrek1p2p Marzec 26, 2021 Autor tematu Udostępnij Marzec 26, 2021 (edytowany) @marek1707 Co to reszty to: Podłączenie jest możliwe tylko w 3 miejsca :GND,VCC, i odczyt : Zdjęcie samych potencjometrów, mają one oznaczenie A, tak jak wyżej napisałem gdyby dało się zakupić gdzie indziej tej długości z chęcią bym to zrobił, ale niestety nie znalazłem. Wydawanie po 100zł z jeden suwak to za dużo jak na bawienie się. o przedziałach, aproksymacji nie pomyślałem. W tej metodzie nic nie jest złego. Zadałem pytania bo o niej nie pomyślałem. Przerobie i dam znać czy to tak zadziałało 😉 Edytowano Marzec 26, 2021 przez startrek1p2p Zdjęcia Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »