Skocz do zawartości

Potencjometr suwakowy - wartość "Proporcjonalna" do przesunięcia

startrek1p2p

Pomocna odpowiedź

Hej
pot suwakowy.rar
Potrzebuje pomocy przy odczytywaniu potencjometra suwakowego 10kΩ.

Chciał bym zrobić aby odczyt z posunięcia był proporcjonalny do odległości fizycznej.
Na potencjometrze obrotowym 10KΩ zrobiłem po przez map(); ale tutaj tego nie mogę zastosować bo on jest jakby logarytmiczny chociaż w dokumentacji i na potencjometrze jest napisane liniowy.
Zakup nowego nie wchodzi w grę, bo szukałem to w "normalnym" przedziale cenowym nie znajdę tak długiego 12cm.
Nie mam pojęcia jak to przekształcić aby było miej więcej tak jak tego oczekuje, czy istnieje jakaś funkcja do odczytu, a może trzeba jakoś elektronicznie coś dodać, jak na razie zostaje mi podzielenie całego suwu na 10 części i zrobienie przedziału ręcznie w programie.

jeżeli komuś to pomoże to tutaj jest link od zakupionego potencjometra.
w załączniku jest film pokazujący jak działą potencjometr

Zaskakująco bogaty opis na stronie sklepu. Jeśli kupujesz z takich źródeł i z takim wsparciem dokumentacji producenta jak to miejsce, to się nie dziw, że dostajesz kota w worku.

Może to banalne, ale pokaż jak to podłączyłeś - od tego także zależy przebieg napięcia w funkcji przesunięcia. "B" w nazwie potencjometru oznacza, że jest logarytmiczny (choć chińskie są wtedy liniowe), ale z kolei "LIN" wskazuje na liniowy. Ciekawe.

[...] Podział na przedziały i np. liniowa aproksymacja w nich to jeden ze sposobów przybliżania krzywych. Co w tej metodzie jest złe? Jeśli potrzebujesz większą dokładność, to bierzesz więcej przedziałów, to proste. A przybliżenie prostą y=ax+b przechodzącą przez dwa punkty na skraju przedziału chyba nie należy do wyższej matematyki? Na podstawie współrzędnych dwóch punktów powiedzmy P1(x1,y1) i P2(x2,y2) budujesz banalny układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi i wyznaczasz współczynniki a i b obowiązujące w danym przedziale. 

Edytowano przez Treker
PPF

(edytowany)

@marek1707
Co to reszty to: 

Podłączenie jest możliwe tylko w 3 miejsca :GND,VCC, i odczyt :
IMG_20210326_142805.thumb.jpg.e401b58a9afe013409f95edf787505a8.jpgIMG_20210326_142836.thumb.jpg.6bf6cfaa063343098630c71958301be6.jpg
Zdjęcie samych potencjometrów, mają one oznaczenie A,

IMG_20210326_142744.thumb.jpg.ab172dc2c17e8d5c0dfc38710f16e92a.jpg

tak jak wyżej napisałem gdyby dało się zakupić gdzie indziej tej długości z chęcią bym to zrobił, ale niestety nie znalazłem. Wydawanie po 100zł z jeden suwak to za dużo jak na bawienie się. 

o przedziałach, aproksymacji nie pomyślałem. W tej metodzie nic nie jest złego. Zadałem pytania bo o niej nie pomyślałem. Przerobie i dam znać czy to tak zadziałało 😉  

Edytowano przez startrek1p2p
Zdjęcia

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.