ethanak Marzec 28, 2021 Udostępnij Marzec 28, 2021 11 minut temu, FlyingDutch napisał: i dlatego martwi mnie, że tak mało użytkowników Forbota próbuje swoich sił z FPGA. Może dlatego, że większości użytkowników nie jest to potrzebne do szczęścia? Ja np. nie widzę w tej chwili zastosowania FPGA w swoich projekcikach, chociaż nie neguję tego, że w pewnej chwili mogą mi być potrzebne... ale na razie wystarczy mi ESP, RPi z Pico włącznie czy poczciwe stare Arduino. A o desktopowych i serwerowych Linuksach już nie wspomnę
Popularny post Treker (Damian Szymański) Marzec 29, 2021 Popularny post Udostępnij Marzec 29, 2021 Przypominam wszystkim o stosowaniu się do zasad PPF: Cytat Żadnych ataków personalnych. Skup się na omawianym zagadnieniu, a nie na osobach. Nie oceniaj innych, zostaw dla siebie złośliwe zwroty, które generują nerwową atmosferę. [...] Krytykuj z klasą. Wytykanie błędów też jest potrzebne. Wskaż zauważony błąd i kulturalnie wytłumacz, jak można go rozwiązać. Wykaż się wiedzą i udziel wartościowej porady. Część postów edytowałem, a inne przeniosłem do kosza, aby nie kontynuować wątku naruszającego PPF. Zakładam, że nikt nie robi projektów specjalnie z błędami. Każdy konstruktor buduje układy zgodnie ze stanem swojej wiedzy. W elektronice każdy problem ma kilka rozwiązań, więc może zdarzyć się, że projekt działa, ale nie jest zrobiony "zgodnie ze sztuką". Może to wynikać np. z tego, że autor nie zdawał sobie sprawy z innych możliwości. Elektronika nie jest dla wszystkich zajęciem na całe życie, jest wiele osób, które traktuję majsterkowanie głównie jako hobby. Każda konstruktywna krytyka jest mile widziana, ale ważny jest sposób jej wyrażania. Wszelkie uwagi na temat głupoty lub bezsensowności tego co zrobił autor danego DIY itd. raczej nie poprawiają atmosfery na forum i nie mobilizują nikogo do działania. Przypominam, że staramy się tworzyć na forum społeczność osób, które są zainteresowane elektroniką - szkoda miejsca na nerwy i sprzeczki. Każdy chyba pojawia się tutaj głównie po to, aby dowiedzieć się czegoś ciekawego, spędzić miło czas lub wykorzystać swoją wiedzę do pomagania innym 4
jaszczurtd Listopad 10, 2024 Udostępnij Listopad 10, 2024 (edytowany) Dnia 28.03.2021 o 13:32, polihedron napisał: Lampy nixie mają drobną wadę, gdy są mulitpleksowane z dużą częstotliwością popiskują, trochę inaczej też świecą. Z tym się nie spotkałem, to ciekawe Ale sam swojego czasu walczyłem z tzw. duchami (prześwitami), kiedy to sąsiednia cyfra była jeszcze widoczna na lampie obok. Edytowano Listopad 10, 2024 przez jaszczurtd
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »