Skocz do zawartości

Zegar NIXIE na FPGA

rafal2808

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bardzo fajny projekt, chociaż jak ja widzę takie zaawansowane fpga do zegarka to aż mnie coś bierze 😛 Rozumiałbym coś z epoki, bo były układy pal jak pamiętam, ale u mnie masz + za wykorzystanie elementów z odzysku. I tak mi się podoba, przede wszystkim za brak ledów.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki, a więc jest lampy są sterowane bezpośrednio. 

Lampy nixie mają drobną wadę, gdy są mulitpleksowane z dużą częstotliwością popiskują, trochę inaczej też świecą.

Przymierzam się do budowy innego zegara na osiem lamp IN-18, ale zamiast sporej ilości tranzystorów użyję trzech rejestrów przesuwnych HV6522

co przy tej ilości lamp zaoszczędzi nieco miejsca na płytce.

Mam już wszystkie części tylko pcb brakuje i czasu wolnego.:)

• Lubię! 1

32 minuty temu, polihedron napisał:

Lampy nixie mają drobną wadę, gdy są mulitpleksowane z dużą częstotliwością popiskują, trochę inaczej też świecą.

Przydatna informacja, dzięki 🙂 . 

Też myślałem o zastosowaniu dedykowanych układów scalonych do sterowania lampami, ale z drugiej strony miałem w domu dość sporo tranzystorów więc ostatecznie to właśnie na nie się zdecydowałem. 

Dość zaciekawiła mnie właśnie ta informacja, biorąc pod uwagę że chyba (prosiłbym o potwierdzenie kogoś kto zna cyrylicę) lampy IN-12 są przystosowane pod multipleksowanie.

image.thumb.png.73b1a65ec5ede4e92744b1291ab40876.png

Znalazłem też ciekawą dyskusję, i z tego co tam przeczytałem chodzi o wadę przy składaniu. https://groups.google.com/u/1/g/neonixie-l/c/gqA6OpDbdXM/m/fhVCo8sBnjMJ

1 godzinę temu, Leoneq napisał:

(prosiłbym o potwierdzenie kogoś kto zna cyrylicę)

To akurat nie ma nic wspólnego z multipleksowaniem, to są fizyczne warunki w których lampa może pracować (częstotliwość wibracji i przyspieszenie).

• Lubię! 2

[...] - fragment usunięty ze względu na PPF.

Słyszałeś o licznikach BCD? Zrobiłbyś wtedy jeden moduł dekodera BCD na 1z10, dał 4 liczniki BCD i powielił dekoder 4 razy. A ustawianie zegara przez rekompilację kodu to już kuriozum. Nie wpadłeś na ręczne taktowanie liczników z przycisku lub doprowadzenie do nich 1Hz by same się popychały przy ustawianiu?

[...] - fragment usunięty ze względu na PPF.

Edytowano przez Treker
PPF

Cytat

Być może w przyszłości ktoś będzie próbował zbudować coś podobnego i trafi właśnie tutaj, może się zainspiruje, może nawet powieli jakieś rozwiązanie

I to może boleć, bo jakiś początkujący natrafi na ten projekt, i będzie chciał zrobić 1:1, robiąc to właśnie w najmniej optymalny sposób, namęczy się, a nawet nie będzie wiedział że można zrobić inaczej. Jest to jak najbardziej prawdopodobne, wystarczy popatrzeć na moich kolegów z technikum...

• Lubię! 1

3 minuty temu, Leoneq napisał:

I to może boleć, bo jakiś początkujący natrafi na ten projekt, i będzie chciał zrobić 1:1, robiąc to właśnie w najmniej optymalny sposób, namęczy się, a nawet nie będzie wiedział że można zrobić inaczej. Jest to jak najbardziej prawdopodobne, wystarczy popatrzeć na moich kolegów z technikum...

Niestety tak też może być...

50 minut temu, Leoneq napisał:

Cześć @Leoneq,

i dlatego martwi mnie, że tak mało użytkowników Forbota próbuje swoich sił z FPGA. Przecież nie jest to jakaś "wiedza tajemna" i trudność używania układów programowalnych jest dość mocno przesadzona. Przecież wiemy, że pewna część użytkowników kupiła zestawy FPGA Elbert v.2, a nawet na takich małych zestawach można zbudować całkiem ciekawe projekty. Wtedy byłoby w czym wybierać. Ja cenię @rafal2808 'a za to że robi własne projekty na układach FPGA, a jeżeli nie są one optymalnie zrobione to trudno (najlepiej jest się uczyć na własnych błędach).

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.