Jerycho Napisano Kwiecień 5, 2021 Udostępnij Napisano Kwiecień 5, 2021 Mam pytanie,czy ma znaczenie jaki potencjometr podłączyć do obwodu? Jak go dobrać?
Gieneq Kwiecień 5, 2021 Udostępnij Kwiecień 5, 2021 @Jerycho Witam na forum zależy co chcesz zrobić. Jeżeli interesuje Cię wyłącznie dzielnik napięcia to potrzebujesz jakiś liczony w 10-100 k. Jeżeli chcesz ściemnić LED to może być 1-5 k. Jeżeli potrzebujesz dostroić przebieg NE555 to zależy od częstotliwości jaką sobie wybrałeś, a tu trzeba coś policzyć. Zazwyczaj wystarczy że wyobrazisz sobie skrajne przypadki jakie masz w obwodzie i wtedy wyjdzie jaki dobrać potencjometr. 1
Jerycho Kwiecień 5, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 5, 2021 Jestem początkującym nawet nie wiem co to 10 k ogólnie k, czy to kilo? Chodzi mi np. Robię obwód w którym jest żarówka i bateria przyjmijmy 9V. To jaki mam dobrać rezystor? I o co chodzi z tym k
Gieneq Kwiecień 5, 2021 Udostępnij Kwiecień 5, 2021 @Jerycho z tego co pamiętam jest to opisane w kursie Elektroniki 1 w rozdziale o potencjometrach. Oznaczenie k chyba też się pojawia - oznacza to kilo. Z racji tego, że dużej litery omega nie ma na klawiaturze to często opór opisuje się literami: R - wyrażając omy np 10 R to 10 omów, k - wyrażając kiloomy np 10 k to 10 kiloomów = 10 000 omów, M - odpowiednio megaomy. 41 minut temu, Jerycho napisał: Chodzi mi np. Robię obwód w którym jest żarówka i bateria przyjmijmy 9V. Tu akurat odradzam, przeczytaj artykuł o mocy. Potencjometr służy do strojenia obwodów, w których płynie bardzo mały prąd (napięcie może być wysokie). 9 V w twoim obwodzie nie stanowi problemu, ale jeżeli chcesz ściemnić żarówkę to płynący prąd spowoduje szybkie przepalenie potencjometru. Doczytaj kurs elektroniki 1 do końca, jest tam część o tranzystorach - przy pomocy tranzystora pracującego w tzw. obszarze liniowym możesz zbudować sterownik żarówki. 1 1
Jerycho Kwiecień 5, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 5, 2021 Jak pan zrobiłby ten obwód poprawnie. Może Pan pokazać. Bardzo proszę.
farmaceuta Kwiecień 5, 2021 Udostępnij Kwiecień 5, 2021 6 godzin temu, Jerycho napisał: Chodzi mi np. Robię obwód w którym jest żarówka i bateria przyjmijmy 9V. To tez zalezy jaka moc tej zarowki...jezeli jakas mini to zwykly potencjometr wystarczy..jesli jakas wieksza to juz nie bo poplynie za duzy prad i moze zjarac ten potencjometr..
Jerycho Kwiecień 5, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 5, 2021 Jestem zielony i nie kumam, przepraszam A czyli na przykład mam taki potencjometr to mogę go włączyć do obwodu w którym max moc żarówki może być 2W?tak?
farmaceuta Kwiecień 5, 2021 Udostępnij Kwiecień 5, 2021 Tak, ale lepiej wykorzystac do tego tranzystor...potencjometr jest dobry do malutkich pradow...chodzi o to ze jak podlaczysz jakas kilku watowa zarowke pod ten potencjometr to bedziesz mial duze straty na tym ukladzie...
marek1707 Kwiecień 5, 2021 Udostępnij Kwiecień 5, 2021 Nie, to oznacza tylko tyle, że w tym konkretnym potencjometrze nie możesz wydzielić więcej jak 2W w najbardziej sprzyjających warunkach, czyli przy dobrym chłodzeniu i zaprzęgnięciu do pracy całej ścieżki oporowej. To nie ma nic wspólnego z żadną zarówką czy innymi elementami dołączanymi z zewnątrz.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »