Skocz do zawartości

Malina nie wstaje

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

chciałbym prosić Was o pomoc w związku z problemem z RPi 4B, podczas włączania pojawia się błąd: "raspberry gpio regulator sd-io-1v8-reg could not obtain regulator settings", płytka bardzo się grzeje, nawet porty USB, zauważyłem, że podczas włączania pojawia się grafika termometru (podczas planszy z gradientem). Sprawdziłem 3 karty microSD i na każdej jest to samo.

Czy ktoś miał podobny problem?

1 godzinę temu, busz napisał:

Cześć,

chciałbym prosić Was o pomoc w związku z problemem z RPi 4B, podczas włączania pojawia się błąd: "raspberry gpio regulator sd-io-1v8-reg could not obtain regulator settings", płytka bardzo się grzeje, nawet porty USB, zauważyłem, że podczas włączania pojawia się grafika termometru (podczas planszy z gradientem). Sprawdziłem 3 karty microSD i na każdej jest to samo.

Czy ktoś miał podobny problem?

Cześć,

mi "Raspbbery Pi Compute Module 4" się przegrzewa, ale dopiero po obciążeniu wymagającym programem. Naklej najlepiej miedziany radiator na CPU i daj jakiś wentylator np. 5V można go wtedy zasilić z pinów GPIO wyprowadzonych na zewnątrz.

Pozdrawiam

Myślałem, o obudowie z wentylacją, obecnie korzystam z aluminiowych radiatorów w otwartej obudowie. Mimo to myślę, że musiało pójść coś głębiej, bo od momentu padnięcia już się nie włączyła. 😞

12 godzin temu, busz napisał:

Myślałem, o obudowie z wentylacją, obecnie korzystam z aluminiowych radiatorów w otwartej obudowie. Mimo to myślę, że musiało pójść coś głębiej, bo od momentu padnięcia już się nie włączyła. 😞

Mozliwe, że poszedł jakiś scalak CPU, Flash itp. i robi zwarcie na zasilaniu. W takim przypadku to jest już raczej po RPI.

Pozdrawiam

Witam!

Masz uszkodzony stabilizator 1,8V zasilający procesor.

Nie zrobiłeś czasem zwarcia na GPIO?\

Ja już napisano, płytka do utylizacji a następnym razem zastanów się co i gdzie podłączasz.

W tym komputerku nie ma żadnych zabezpieczeń, trzeba z tym jak z jajkiem.

Cześć,

piny odpowiedzialne za 5V zabezpieczyłem zworką zgodnie z instrukcją na kursie "raspberry". Do maliny był podłączony tylko klucz Mqtt na USB, sprawdziłem odczyt temperatury i było ok, godzinę później chciałem sprawdzić jeszcze raz i odczyt był niedostępny, malina już nie wstała.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...