Skocz do zawartości

Wysokoprądowa przetwornica step down 40A-80A 6V-7,4V

imrahil99

Pomocna odpowiedź

Witajcie, 

Szukam przetwornicy step down o napięciu wyjściowym ok. 6V (min 6V, max 7,4V) i obciążalności prądowej min 40A (80A idealnie)😀 . Napięcie wejściowe ok 9V-15V DC Dodam jeszcze że gabarytowo musi być ,,mobilna". Najlepsze co udało mi się znaleźć to D24V150F6. Czy ktoś może spotkał się z czymś mocniejszym? Jeśli nie to pozostaje własny projekt a tego raczej chciałbym uniknąć. Z góry dziękuje za wszelkie propozycje!  

ILE?!

6V przy 40A... 240W... Najwięcej ile widziałem to 300W, ale niestety z limitem 20A 😞 Raczej trzeba będzie złożyć coś samemu... Poza tym jak zaprojektujesz sam, to przynajmniej będziesz wiedział co jest nie tak... Tylko cewki drogo wychodzą...  Nie wspominając o kontrolerach... Osobiście myślę niedługo sobie potestować te układziki, czy zdadzą egzamin dla tych 2A... Ale 80A? Co Ty tym zasilasz? 😄 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Mam taki niedokończony projekt 😀. Jeszcze za wcześnie żeby pisać o konkretach bo nie wiadomo co z tego będzie. Specyficzna konstrukcja, nazwijmy to silników, powoduje że są one prądożerne. Dziś na pewno zrobiłbym to inaczej ale trzeba pracować na tym co się ma. Dodatkowo trudne jest oszacowanie poboru prądu w różnych fazach pracy dlatego chciałem mieć duży zapas. W stanie spoczynkowym jest to 15A. Teoretyczny maksymalny prąd właśnie te 80A. Nie chciałbym rozbijać zasilania na więcej niż 2 moduły. Swego czasu najlepszym układem do tego typu zastosowań był ADP1850 - może tędy droga 🤔 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Maksymalny prąd 80A na długo czy krótko? Skoro układ "silników" to przy rozbiciu na kilka "zasilań" problem przekroju przewodów też da się ograniczyć, bo 80Amperów na przykładowo 0,5mm^2 to tak średniawka

Edytowano przez BananWszyscy

Krótko, myślę że jakieś 2 minuty na jednym cyklu który będzie wynosił powiedzmy 10minut. Co do kabli to wiadomo 😉 mam  podzielone wyjście z układu na grubych kablach i złączach XT. Co do regulatora z aliexpress to jestem sceptycznie nastawiony do takich chińskich wynalazków ale drogi nie jest więc pewnie warto spróbować go obciążyć i zobaczyć ile jest wart.     

15 godzin temu, imrahil99 napisał:

Co do regulatora z aliexpress to jestem sceptycznie nastawiony do takich chińskich wynalazków ale drogi nie jest więc pewnie warto spróbować go obciążyć i zobaczyć ile jest wart.     

ja tam lubię niespodzianki, ostatnio moduły majfriendów jakościowo nie odbiegają od tych np. z allegro, albo botlandu, nawet mam wrażenie że pochodzą z tego samego źródła;)

Jakiś czas temu miałem podobne uprzedzenia, jak chciałem zrobić zasilacz warsztatowy z modułu przetwornicy DPS5020 i przyznam, że nie żałuję, a po wgraniu OpenDPS firmware to bajka.:)

Edytowano przez polihedron
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.