Skocz do zawartości

Ile urządzeń można podłączyć do Arduino Uno?

jugan1

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

Jako początkujący zdaję sobie sprawę, że temat jest pewnie tak obszerny, że można by napisać książkę na ten temat. Że istnieje mnóstwo jakiś wyjątków. Poprosiłbym jednak o odpowiedź dla osoby zupełnie zielonej.

Chciałbym podłączyć do swojego Arduino Uno mnóstwo rzeczy: wyświetlacz tekstowy 2x16, kilka czujników, moduł radiowy z anteną. Wiem, że ilość rzeczy, które będę mógł podłączyć jest na pewno ograniczona przez liczbę pinów.  Podejrzewam też, że jest ograniczona przez prąd. Natrafiłem na taki temat:

https://electronics.stackexchange.com/questions/67092/how-much-current-can-i-draw-from-the-arduinos-pins

Czy to oznacza, że chcąc podłączyć Arduino Uno przez zasilacz 7V do sieci mam do wykorzystania:

900mA poprzez 5V, 150 mA poprzez 3,3V, 40mA * x poprzez piny IO ( gdzie X to liczba pinów )? Czyli inaczej mówiąc mam aż 1050 + 40x [mA] do wykorzystania?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że np. przy pinach IO dobrze byłoby nie przekraczać 30mA, ale chodzi mi tylko o taki ogólny obraz jak to wygląda.

Czyli mając załóżmy 10 urządzeń ( czujniki, ekraniki ), które potrzebują 100mA ( każdy ) mogę podłączyć dziewięć do 5V, a jeden do 3,3V?

I drugie pytanie: spojrzałem na notę katalogową wyświetlacza tekstowego LCD JHD204A. Gdzie mogę znaleźć tam informację, ile prądu on pobiera? Niestety, ale zgubiłem się w tym morzu danych 😄

Pozdrawiam

Edytowano przez jugan1

17 minut temu, jugan1 napisał:

chcąc podłączyć Arduino Uno przez zasilacz 7V do sieci mam do wykorzystania:

900mA poprzez 5V

A ile potrafi dać zasilacz? Bo np. jeśli zasilacz ma wydajność 500 mA to więcej z niego nie pociągniesz.

17 minut temu, jugan1 napisał:

40mA * x poprzez piny IO ( gdzie X to liczba pinów )

Oj, nie ma tak dobrze. ATmega ma oprócz tego ograniczenie na sumaryczny prąd. Ale na szczęście czujniki i wyświetlacze praktycznie prądu z pinów nie pobierają, czyli możesz to spokojnie pominąć.

20 minut temu, jugan1 napisał:

Czyli mając załóżmy 10 urządzeń ( czujniki, ekraniki ), które potrzebują 100mA ( każdy ) mogę podłączyć dziewięć do 5V, a jeden do 3,3V?

A nie prościej zaopatrzyć się w porządny zasilacz 5V i zasilać Arduino z niego poprzez pin 5V? Wtedy nie musisz się martwić o to ile prądu cała maszyneria pociągnie... Oczywiście, możesz zacząć od takiego najprostszego podłączenia jakie opisałeś, ale docelowo jeśli tego ma być dużo to lepiej zasilać czymś porządnym, a nie tym malutkim stabilizatorkiem który Arduino ma na pokładzie.

• Pomogłeś! 1

Przede wszystkim ethanak baaaaardzo Ci dziękuję! Mega pomocna odpowiedź.

Jeszcze mam kilka pytań, aby uporządkować wiedzę:

1) Znalazłem np. taki zasilacz: Zasilacz impulsowy 12V/1,5A - wtyk prosty DC 5,5/2,5mm. Można go znaleźć na stronie botlandu i jest on w dziale "zasilacze do arduino". Czy podłączając poprzez niego do sieci Arduino mam do dyspozycji 1500 mA?

2) Załóżmy, że będę zasilał Arduino właśnie przez jakiś zasilacz podłączony do sieci ( przykładowo 1000 mA ). To oznacza, że jeżeli moje 5 pinów będzie pobierać po 40 mA, 3.3 V nie będzie pobierać nic to wtedy na 5V zostaje do dyspozycji 1000mA - 5*40mA = 800mA?

3) Co oznacza ograniczenie na prąd sumaryczny w ATmedze? Czy to oznacza, że na wszystkich pinach IO mogę pobrać np. max 300mA pomimo, że pinów jest np. 15 i teoretycznie mógłbym z nich pobrać 15*40mA = 600mA?

9 minut temu, jugan1 napisał:

3.3 V nie będzie pobierać

Zostaw te 3.3V w spokoju na razie.

10 minut temu, jugan1 napisał:

Załóżmy, że będę zasilał Arduino właśnie przez jakiś zasilacz podłączony do sieci ( przykładowo 1000 mA ). To oznacza, że jeżeli moje 5 pinów będzie pobierać po 40 mA, 3.3 V nie będzie pobierać nic to wtedy na 5V zostaje do dyspozycji 1000mA - 5*40mA = 800mA

Łatwo policzyć. Jeśli będziesz pobierał 1A z zasilacza 12V i robił z tego 5V, na stabilizatorze musi odłożyć się napięcie 7V (czyli 12 minus 5). 7V przy 1A to 7W. Z obliczeń wynika, że stabilizator na płytce Arduino puści dym i będzie brzydko śmierdział zamiast stabilizować napięcie 😞

To chyba wystarczy jako odpowiedź również na pierwsze pytanie.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeśli masz zasilacz 5V to nie podłączasz go do "beczki" tylko do pinów 5V Arduino. Wtedy nie interesuje Ciebie ani zdrowie stabilizatora, ani pobór prądu przez jakiekolwiek urządzenia z silnikiem od pralki włącznie bo te podłączone są bezpośrednio do zasilacza. Pozostanie tylko kwestia obciążenia na pinach... ale co Ty tam będziesz podłączać co może zeżreć 40 mA?

• Lubię! 1

Chyba zbyt duża dawka wiedzy dla mnie 😄

Czy przez beczkę rozumiesz złącze zasilania, które jest na rysunku na tej stronie pod liczbą 2?

https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-srodowisko-jak-zaczac-programowac-id936

Jeżeli miałem dobre podejrzenia, co do beczki to jak ja mam podłączyć zasilacz do pinów 5V? Przewód zasilacza jest zakończony okrągłym wtykiem, zatem mam go przeciąć i włożyć jakiś kabel do pinu 5V?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.