Skocz do zawartości

Jak najprościej zmontować układ z silnikiem obracającym minikaruzelę około 1 raz na minutę?

Pomocna odpowiedź

2 godziny temu, polihedron napisał:

nigdzie nie pisze że A4988 jest tylko do nema17

No nie, NEMA17 to nie jest typ silnika tylko mocowania. Ale do silniczka ze zdjęcia nie pasuje.

2 godziny temu, polihedron napisał:

Waga dla np. Nema 17HS4023 to ok 130g.

To wisi dziecku nad głową... raczej nie chciałbyś aby taka masa metalu spadła na dzieciaka.

5 godzin temu, enikan napisał:

@polihedron  Faktycznie kupiłem już podzespoły. Ale jestem wdzięczny za tą instrukcję - chociaż na razie słabo ją rozumiem. W przyszłości może będę montował coś innego i możliwość pominięcia mikrokontrolera może się przydać. Dzięki. A bramki logiczne przerabiałem w kursie elektroniki cyfrowej, więc to nawet nie byłoby duży problemem.

Na razie zaciekawiony tematem Arduino (bo ani raz tego w rękach nie miałem), poszedłem w te ślady i aktualnie mam taki zestaw:
20210507_093053.thumb.jpg.bfcfb853080e57d2375f6f3ba6a0bbe5.jpg

Cieszę się z tego, ale jak zwykle problemy. Na razie, nie udało mi się nawet połączyć:
956048801_Beztytuu.thumb.png.331d4560da0be44ed9e220cf5890b109.png

Ale może jakoś to przeskoczę, bo jeszcze niewiele czasu temu poświeciłem.

A co do samego silnika i sterownika, to już wstępnie ogarnąłem to na Raspberry. Co prawda tylko za pomocą jakiegoś gotowca napisanego w Python'ie, ale kręciło się tak jak chciałem. Przy okazji posprawdzałem, jakby to działało na innym silniku i sterowniku - pochodzącymi z demontażu:
20210506_171915.thumb.jpg.2a2ee8aab45d16e83f501b071b988b13.jpg

no extra@enikan, ważne że działa tak jak powinno,

teraz można dodać do maliny elektryczną nianię z kamerką i mikrofon może.:)

3 godziny temu, ethanak napisał:
5 godzin temu, polihedron napisał:

nigdzie nie pisze że A4988 jest tylko do nema17

No nie, NEMA17 to nie jest typ silnika tylko mocowania.

naprawdę?

6 godzin temu, ethanak napisał:

A jaki silnik do tego? NEMA17 co waży kilogram i potrzebuje 2A prądu?

pocieszne to.;)

A co do wagi to moim zdaniem ten który jest, też może być z tej wysokości problemem, mocowanie przypadkiem się poluzuje, albo pęknie i nieszczęście gotowe.

Może lepiej umieścić silniczek obok i dać mechanizm z kółkiem po obu stronach do karuzeli coś w stylu linki przeprowadzonej wewnątrz rurki, tak jak na animacji poniżej, tylko bez tej dodatkowej części mechanizmu na niebiesko.

ale to tylko takie gdybanie.:)

19 minut temu, polihedron napisał:

A co do wagi to moim zdaniem ten który jest, też może być z tej wysokości problemem,

Dobra dobra, jednak ten silniczek jest dużo lżejszy w porównaniu do tego co proponujesz i spokojnie można go podwiesić na istniejącym zaczepie. A co do przekładni, pasków, napędów... widziałeś w ogóle jak taka karuzela wygląda? Przecież to co proponujesz nie ma najmniejszego sensu.

Owszem, zgadzam się: można zrobić całkowicie nowe urządzenie, z silnikiem krokowym jakim chcesz i akumulatorem jakim chcesz, umieścić wszystko pod łóżeczkiem albo gdzieś tam w jakimś bezpiecznym miejscu... tyle że tu chodzi o naprawę istniejącej karuzeli!

Fajnie jest poteoretyzować, ale gdzieś muszą być jakieś granice owego teoretyzowania...

41 minut temu, ethanak napisał:

Dobra dobra, jednak ten silniczek jest dużo lżejszy w porównaniu do tego co proponujesz i spokojnie można go podwiesić na istniejącym zaczepie.

a ja w swoim pomyśle zaproponowałem tylko sterownik, do niego jak sam piszesz można go podłączyć:

7 godzin temu, ethanak napisał:

Bo ten BY ze zdjęcia nie będzie pracował z tym sterownikiem bez przerabiania (trzeba uwalić jedno połączenie wewnątrz)

więc jak to jest w końcu? można, nie można? ilu was tam jest przy klawierce?;)

43 minuty temu, ethanak napisał:

Owszem, zgadzam się: można zrobić całkowicie nowe urządzenie, z silnikiem krokowym jakim chcesz i akumulatorem jakim chcesz, umieścić wszystko pod łóżeczkiem albo gdzieś tam w jakimś bezpiecznym miejscu... tyle że tu chodzi o naprawę istniejącej karuzeli!

Ja nigdzie nie pisałem o akumulatorze, coś pomieszałeś..

Jak widać w OP karuzela nie jest naprawiana tylko modyfikowana, bo według zdjęcia była na sprężynę, a teraz być może będzie miała malinę i podłączony silniczek krokowy. Więc zamiast naprawiać zawodny mechanizm, to może lepiej zbudować coś lepszego co posłuży dłużej i będzie miało kilka dodatkowych funkcji?

54 minuty temu, ethanak napisał:

Fajnie jest poteoretyzować, ale gdzieś muszą być jakieś granice owego teoretyzowania...

a taka modyfikacja to za dużo i za daleko dla Ciebie? no to przykro mi, mogę spróbować wytłumaczyć jakoś prościej jak nie ogarniasz.;)

A czy to normalne, że silnik krokowy znacznie bardziej grzeje się na wolnych obrotach, niż na szybkich?

Z jakiegoś gotowca wyciągnąłem taki kod na bibliotece AccelStepper.h:

#include <AccelStepper.h>

#define motorPin1  3
#define motorPin2  5
#define motorPin3  6
#define motorPin4  9
#define MotorInterfaceType 8

AccelStepper stepper = AccelStepper(MotorInterfaceType, motorPin1, motorPin3, motorPin2, motorPin4);

void setup() {
  stepper.setMaxSpeed(1000);
}

void loop() {
  stepper.setSpeed(-90);
  stepper.runSpeed();
}

No i gdy mam ustawione to -90 to chodzi tak jak bym chciał, ale silnik robi się gorący.
Po około 5 minutach osiąga jakąś tam temperaturę i nie jest tak żeby parzył, ale będzie miał jakieś 50 / 60 stopni (C).
Jednak nie rośnie bardziej i po około godzinie, nic gorszego się nie dzieje...
A gdy ustawię na przykład na -1000 to zasuwa stanowczo za szybko, ale za to silnik niewiele zmienia swoją temperaturę - prawie w ogóle.

Na bibliotece Stepper.h udało mi się to uruchomić, ale z niską prędkością silnik strasznie brzęczy i drga.
Odrobinę mniej się grzeje, ale jednak.
Miałem do tego taki kod:

#include <Stepper.h>

const int stepsPerRevolution = 2048;

Stepper myStepper = Stepper(stepsPerRevolution, 3, 6, 5, 9);

void setup() {
  myStepper.setSpeed(2);
}

void loop() {
  Serial.println("clockwise");
  myStepper.step(-stepsPerRevolution);
}

Aktualizacja:

Co prawda w zupełności nie rozwiązałem problemu z programowaniem, ale sam sobie odpowiem 😄

Zamieniłem tą płytkę sterownika na sam scalak ULN2003A i silnik przestał sie grzać. Co prawda minimalnie bardziej chałasuje, ale nie aż tak, aby przeszkadzał, bo tylko w idealnej ciszy go słychać...

20210508_123327.thumb.jpg.4ca18ed116c75838025ce21484d6cd85.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...