Skocz do zawartości

osie, przeguby

pietrekder

Pomocna odpowiedź

Witam.

Trochę szukałem na forum, ale nie znalazłem dokładnie to czego szukam.

Otóż myślę nad wykonaniem czegoś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=CufN43By79s

I właśnie problem mam z mechaniką, a raczej jak wykonać połączenia tych belek na wspólnych osiach, tak jak ramiona manipulatorów robotów itd. Od razu zaznaczę że klocki lego odpadają. Mają wielką zaletę że są proste i łatwe w montażu. Jednak przy robotach "nożnych" po dodaniu akumulatorków itd, wszystko zaczyna skrzypieć, trzeszczeć i pojawiają się duże luzy. Robot nie ma być jakiś ogromny, tak na oko ok 25x25cm więc jakieś łożyska itd to znowu przesada. Myślałem nad zastosowaniem części ze starych walkmanów, tam są takie krótkie osie metalowe, nawet z jednej strony mają nacięte rowki na te obręcze zaciskowe. Tylko jak to połączyć najlepiej, by ruch był swobodny, bez oporów, ale aby to było stabilne i wytrzymałe?

Mam nadzieję że jakoś nie namieszałem za bardzo 🙂 Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady 🙂

Na letsmakerobots Rik dość intensywnie pracował nad modelem takiej maszynerii, pooglądaj sobie. Z tego co wiem, to on używał sklejki i mosiężnych rurek jako przegubów.

O dzięki, może coś się przyda 🙂 Właśnie przeglądam tamtą stronę w poszukiwaniu czegoś konkretnego 🙂

EDIT: znalazłem fajną stronkę z animacją tego genialnego mechanizmu. Można regulować długości poszczególnych belek, i uzyskać np większy skok nogi w pionie itd: http://www.mechanisms101.com/theo_jansen.html

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.