Skocz do zawartości

Przestrzegam wszystkich przed ściąganiem książek dot. programowania z internetu

Gość

Pomocna odpowiedź

No i stało się i najprawdopodobniej skany książek (np.S.Praty) pochodzą od samych dystrybutorów/autorów.

Porównałem kilka ściągniętych wersji w formacie PDF z dziwnych stron z oryginałami z księgarni!

Uważajcie, książki PDF są zmanipulowane!

Samego sprawdzenia postanowiłem dokonać albowiem uczę się prawa i mam masę "internetowych" książek do poczytania, chodzi głównie o kodeksy i podobne. Wczoraj odkryłem że one też są przekombinowane (nawet tak że w Konstytucji RP znalazłem błędy ortograficzne). Wczoraj przez cały dzień porównywałem kodeksy pobrane z internetu z realnymi kodeksami z księgarni! Dostałem szoku, jak wrednie zachowuje się dziś ten świat!  Nie będę rozpisywał się i dodam tylko że teksty są manipulowane, celowo zmieniane i nie są to pojedyńcze przypadki, np. kodek cywilny różni się aż 462 wpisami, w realej książce jest całkiem co innego jak w dokumentach PDF z internetu.

To samo znalazłem w słynnych książkach pt."szkoła programowania", miałem tego trochę w PDFach aby przed zakupem w Empiku sprawdzić czy warto i powiem że zakup zrobić warto! Są takie "jaja" że kod źródłowy w PDF jest często przekombinowany a ja dziwiłem się że mi się SOFT potem SYPIE. Uważajcie zatem, w dzisiejszych czasach warto szukać książek tylko i wyłącznie w antykwariatach, księgarniach, bibliotekach i czytelniach bo można sobie "ałała" zrobić i to konkretnie.

Ech, dokumenty prawne są udostępnione na stronach rządowych, oficjalne. Oczywiście błędy się zdarzają, ale te różnice, które znalazłeś, najprawdopodobniej wynikają z tego, że na stronie jest tekst ujednolicony, uwzględniający wszystkie zmiany i poprawki, a książka zapewne była wydrukowana jakiś czas temu.

Jeśli przepisujesz bezmyślnie programy z książek, to nie ma się co dziwić, że ci się "sypie".

Książkę oczywiście lepiej jest kupić niż kraść, ale nie dlatego, że jest "zmanipulowana", tylko z tej prostej przyczyny, że kraść jest nieładnie.

• Lubię! 1

2 godziny temu, Pikaczu napisał:

Są takie "jaja" że kod źródłowy w PDF jest często przekombinowany

A przypadkiem nie masz w pdfie starszego wydania/rewizji?

Gość

Nie, nie, to samo wydanie w pdf-ie co i w "naturze" zawsze sprawdzam. Co do internetu i stron rządowych to wierzcie mi na słowo honoru - tam próżno szukać konkretów, serio bo i tak za często na wymioty zbiera. Co do przepisywania kodu z książek no to jestem już dawno po tych laickich bajerkach i od dawien dawna nic nie przemazuję, nie o to zresztą chodzi w wątku. Chodzi o to że na słynnych portalach hostingowych typu chomik; szarecoś tam; fire coś tam i w wielu, wielu innych są przekombinowane dokumenty. Nie interesuje mnie dla kogo, po co, co i jak lecz tylko to aby uczniowie których nie stać na książki nie pokładali jakiejkolwiek wiary w tego typu dokumentacje - dlatego wspomniałem o antykwariatach, bibliotekach, wypożyczalniach czy czytelniach a w najgorszym przypadku o księgarniach. Bezsensu byłoby też tutaj, teraz - zamieszczać przykłady no bo to po prostu bezsensowne, co mam napisać (?), że w książce namacalnej jest:

public class kasadomowa
{  public static void main (String args[])
   {  int x = 2;
      int y = 5;
      System.out.println ("x * y = " + (x * y));
      System.out.println ("x / y = " + (x / y));
      System.out.println ("x % y = " + (x % y));
      System.out.println ("x + y = " + (x + y));
      System.out.println ("x - y = " + (x - y));
      System.out.println ("++x = " + (++x));
      System.out.println ("x++ = " + (x++));
      System.out.println ("x = " + (x));
   }
}

a w wielu PDF-ach jest już:

public class kasadomowa
{  public static void main (String arg[])
   {  int x = 2,
      int y = 5,
      System.out.printl ("x * y = " + (x * y));
      System.out.printl ("x / y = " + (x / y));
      System.out.printl ("x % y = " + (x % y));
      System.out.printl ("x + y = " + (x + y));
      System.out.printl ("x - y = " + (x - y));
      System.out.printl ("++x = " + (++x));
      System.out.printl ("x++ = " + (x++));
      System.out.printl ("x = " + (x));
   }
}

W tym temacie chodzi o to aby przestrzec ludzi zwłaszcza młodych przed wbijaniem sobie do głów "lipy", wszak mini trochę czasu zanim zdadzą sobie sprawę z tego że w takich pseudo kserowanych dokumentach jest masa celowych błędów.

Edytowano przez Gość

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.