Gość Napisano Maj 26, 2021 Udostępnij Napisano Maj 26, 2021 No i stało się i najprawdopodobniej skany książek (np.S.Praty) pochodzą od samych dystrybutorów/autorów. Porównałem kilka ściągniętych wersji w formacie PDF z dziwnych stron z oryginałami z księgarni! Uważajcie, książki PDF są zmanipulowane! Samego sprawdzenia postanowiłem dokonać albowiem uczę się prawa i mam masę "internetowych" książek do poczytania, chodzi głównie o kodeksy i podobne. Wczoraj odkryłem że one też są przekombinowane (nawet tak że w Konstytucji RP znalazłem błędy ortograficzne). Wczoraj przez cały dzień porównywałem kodeksy pobrane z internetu z realnymi kodeksami z księgarni! Dostałem szoku, jak wrednie zachowuje się dziś ten świat! Nie będę rozpisywał się i dodam tylko że teksty są manipulowane, celowo zmieniane i nie są to pojedyńcze przypadki, np. kodek cywilny różni się aż 462 wpisami, w realej książce jest całkiem co innego jak w dokumentach PDF z internetu. To samo znalazłem w słynnych książkach pt."szkoła programowania", miałem tego trochę w PDFach aby przed zakupem w Empiku sprawdzić czy warto i powiem że zakup zrobić warto! Są takie "jaja" że kod źródłowy w PDF jest często przekombinowany a ja dziwiłem się że mi się SOFT potem SYPIE. Uważajcie zatem, w dzisiejszych czasach warto szukać książek tylko i wyłącznie w antykwariatach, księgarniach, bibliotekach i czytelniach bo można sobie "ałała" zrobić i to konkretnie.
deshipu Maj 26, 2021 Udostępnij Maj 26, 2021 Ech, dokumenty prawne są udostępnione na stronach rządowych, oficjalne. Oczywiście błędy się zdarzają, ale te różnice, które znalazłeś, najprawdopodobniej wynikają z tego, że na stronie jest tekst ujednolicony, uwzględniający wszystkie zmiany i poprawki, a książka zapewne była wydrukowana jakiś czas temu. Jeśli przepisujesz bezmyślnie programy z książek, to nie ma się co dziwić, że ci się "sypie". Książkę oczywiście lepiej jest kupić niż kraść, ale nie dlatego, że jest "zmanipulowana", tylko z tej prostej przyczyny, że kraść jest nieładnie. 1
Gieneq Maj 26, 2021 Udostępnij Maj 26, 2021 2 godziny temu, Pikaczu napisał: Są takie "jaja" że kod źródłowy w PDF jest często przekombinowany A przypadkiem nie masz w pdfie starszego wydania/rewizji?
Gość Maj 26, 2021 Udostępnij Maj 26, 2021 (edytowany) Nie, nie, to samo wydanie w pdf-ie co i w "naturze" zawsze sprawdzam. Co do internetu i stron rządowych to wierzcie mi na słowo honoru - tam próżno szukać konkretów, serio bo i tak za często na wymioty zbiera. Co do przepisywania kodu z książek no to jestem już dawno po tych laickich bajerkach i od dawien dawna nic nie przemazuję, nie o to zresztą chodzi w wątku. Chodzi o to że na słynnych portalach hostingowych typu chomik; szarecoś tam; fire coś tam i w wielu, wielu innych są przekombinowane dokumenty. Nie interesuje mnie dla kogo, po co, co i jak lecz tylko to aby uczniowie których nie stać na książki nie pokładali jakiejkolwiek wiary w tego typu dokumentacje - dlatego wspomniałem o antykwariatach, bibliotekach, wypożyczalniach czy czytelniach a w najgorszym przypadku o księgarniach. Bezsensu byłoby też tutaj, teraz - zamieszczać przykłady no bo to po prostu bezsensowne, co mam napisać (?), że w książce namacalnej jest: public class kasadomowa { public static void main (String args[]) { int x = 2; int y = 5; System.out.println ("x * y = " + (x * y)); System.out.println ("x / y = " + (x / y)); System.out.println ("x % y = " + (x % y)); System.out.println ("x + y = " + (x + y)); System.out.println ("x - y = " + (x - y)); System.out.println ("++x = " + (++x)); System.out.println ("x++ = " + (x++)); System.out.println ("x = " + (x)); } } a w wielu PDF-ach jest już: public class kasadomowa { public static void main (String arg[]) { int x = 2, int y = 5, System.out.printl ("x * y = " + (x * y)); System.out.printl ("x / y = " + (x / y)); System.out.printl ("x % y = " + (x % y)); System.out.printl ("x + y = " + (x + y)); System.out.printl ("x - y = " + (x - y)); System.out.printl ("++x = " + (++x)); System.out.printl ("x++ = " + (x++)); System.out.printl ("x = " + (x)); } } W tym temacie chodzi o to aby przestrzec ludzi zwłaszcza młodych przed wbijaniem sobie do głów "lipy", wszak mini trochę czasu zanim zdadzą sobie sprawę z tego że w takich pseudo kserowanych dokumentach jest masa celowych błędów. Edytowano Maj 26, 2021 przez Gość
Ruby Lipiec 5, 2021 Udostępnij Lipiec 5, 2021 @Anonim Jeśli bezmyślnie przepisujesz wszystko i nie zwracasz uwagi na to co piszesz xd to co się dziwić?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »