Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, dziś postanowiłem kupić sobie płytki uniwersalne i spróbować coś zacząć samemu lutować. Jednak na samym początku powstało dużo problemów. Pierwszy problem to jak tworzyć te ścieżki? Problem pojawił się gdy bawiłem się w programie eagle i samemu projektowałem pcb. Nie bardzo ogarniam co z masą, jak to poprowadzić. Na płytce stykowej to oczywiste bo mam 2 osobne linie i na jednej mam + a na 2 - i sobie łączę. A na takiej uniwersalnej mam sobie pociągnąć samemu takie linie jak na stykowej łączyć? Prosze o jakieś rady ew skierować do jakiegoś artykułu żebym mógł trochę leoiej ogarnąć temat 

@Krawi92 myślę, że tu będzie ciężko coś doradzić. Z własnego doświadczenia podpowiem, że na płytce uniwersalnej ciężko o porządek, bo w końcu sygnały zaczną się przecinać i pojawią się dodatkowe kabelki.

9 godzin temu, Krawi92 napisał:

Pierwszy problem to jak tworzyć te ścieżki?

To może być nieoczywiste. Raczej nie z samej cyny, przynajmniej mi to nigdy nie wychodziło. Ja biorę kawałki nóżek elementów lub drucik z cienkiego kabelka, lutuję jeden koniec, wyginam żeby ładnie szedł wzdłuż wolnych przelotek i lutuje drugi koniec. Czasem ucinam kawałki kabla i lutuje, wtedy można zrobić jakiś mostek bez obawy o zwarcie. Masę zazwyczaj robię z gołego metalu - samych odizolowanych drucików, wtedy łatwo coś podłączyć - coś jak "buda z masą" w samochodzie.

Możesz też zrobić przelotkę nad płytką z drutu lub izolowanego kabla, tylko z tym trzeba uważać, żeby nie powstał gąszcz. Najlepiej kłaść je dość dokładnie i planować.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Ok spróbuję dziś właśnie w ten sposób drucikami bo cynowanie mi średnio wychodzi. Cyna tylko się trzyma na padach a jak chce 2 pady połączyć to bardzo ciężko, ucieka ta cyna. A co do zasilania mogę to zrobić na zasadzie jak na płytce stykowej? Że pociągnę drutem po długości + a np na dole -? Bardzo ciężko znaleźć mi jakiś materiał jak ktoś od podstaw tłumaczy co po kolei lutuje, jeśli już cos jest to większe projekty. A że połączenia się krzyżują to zdaje sobie sprawę,moge sobie wyjść góra zawsze. Tylko nie mogę ogarnąć jak to jest np przy projektowaniu ścieżek na pcb, gdzie się prowadzi mase 

4 godziny temu, Krawi92 napisał:

Cyna tylko się trzyma na padach a jak chce 2 pady połączyć to bardzo ciężko, ucieka ta cyna.

Tak będzie uciekać, chyba że będziesz dogrzewał tylko jeden pad. Ten zimniejszy nie popłynie tak szybko. Jak masz te lepsze płytki stykowe z metalizacją otworów (zielone z Ali) to lepienie cyną pogorszy wprawe bo zacznie wyciekać.

Że pociągnę drutem po długości + a np na dole -?

@Krawi92 pewnie, możesz. Zależy to od układu jaki robisz. Np tu robiłem ostatnio generator Pierca 4MHz i działa 🙂 a zasilanie jest pociągnięte tak sobie:

image.thumb.png.3711d2889359f65fc9497fecbf969e8c.pngimage.thumb.png.b763cfd0ba533c3d277083d8b478921b.png 

Najważniejsze żeby nie doszło do zwarć.

Bardzo ciężko znaleźć mi jakiś materiał jak ktoś od podstaw tłumaczy co po kolei lutuje,

Zazwyczaj musisz przemyśleć gdzie będą większe układy - np scalak. Planujesz miejsce, gdzie będzie szło zasilanie i ważniejsze sygnały. Popatrz na filmy Great Scotta na YT, czasem pokazuje jak robi jakieś układy to może się z tego poduczysz.

Tylko nie mogę ogarnąć jak to jest np przy projektowaniu ścieżek na pcb, gdzie się prowadzi mase

Zależy co robisz. Jeżeli jest to jakiś prosty układ to "wylewasz" mase. W Eaglu robisz polygon, nadajesz mu nazwę skojarzoną masą np. GND i samo wypełni wolne przestzenie.

• Pomogłeś! 1

Ok zlutowałem sobie uklad astabilny na 555, zeby migać lub świecić lampkami ozdobnymi i działa. Zasilanie pociagnąłem wzorując się na plytce stykowej. I faktem jest, że trzeba dobrze przemyśleć połączenia, robić pewne rzeczy pokolei. Nie wyszło to myśle źle, ale kilka połączeń można było uprościć. 

IMG_20210624_171408_resized_20210624_051607748.thumb.jpg.dd343a80b4025e3f35e351d5e352d003.jpg

IMG_20210624_171443_resized_20210624_051607405.thumb.jpg.d838b48444b2ebbfec0038df25011908.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...