Skocz do zawartości

Problem z rezystorami lub miernikiem

Hush

Pomocna odpowiedź

Kupiłem kurs podstaw elektroniki od forbot'a i podczas mierzenia rezystorów miałem wyniki różne od oczekiwanych np:

miernik na rezystorze 100 Ω pokazywał 72,4 Ω, podpinając szeregowo dwa rezystory 100 Ω pokazał 135,3 Ω, przy trzech natomiast pokazał 192,1 Ω.

Przy rezystorze 330 Ω pokazuje 210 Ω. Raczej mało prawdopodobny jest tutaj mój błąd gdyż przy wielu pomiarach wynik był ten sam. Czy w takim razie miernik jest uszkodzony? Mam go już chwilę i zawsze był ok. Ma ktoś pomysł co może być nie tak albo jak to naprawić ?

Edytowano przez Hush

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W znaczeniu czy przypadkiem bateria 9V nie ma w rzeczywistości trochę mniej (np. 4V).

Spróbuj włożyć nową baterię, jeśli wyniki będą z takim samym błędem to raczej wskazuje ma uszkodzenie miernika.

Jeżeli chodzi o baterie do miernika to znalazłem i nic się nie zmieniło, ale na opakowaniu od nich jest że mają 1.5 V każda a mój miernik ma 3 miejsca czyli razem 4.5 V.

9 minut temu, Hush napisał:

ale na opakowaniu od nich jest że mają 1.5 V każda a mój miernik ma 3 miejsca czyli razem 4.5 V.

Aha to paluszki masz...wiesz to ze na opakowaniu pisze ze maja 1.5v to nie znaczy ze takie napiecie jedt na baterii😉 musisz zmierzyc baterie...lub sprubuj na innych ktore wiesz ze sa dobre zeby wykluczyc rozladowane baterie

@Hush sprawdź czy sondy miernika są ok, weź ustaw na minimalny zakres, zewrzyj ze sobą sondy i napisz wynik. Później trochę pociągnij za kabelki, może zamocowanie w sondach jest zbyt luźne.

Zmierz rezystor a nie kabelki. Uszkodzenie kabelków da trochę inny objaw. A to że bateria bez obciążenia ma 1.55V nie znaczy, że pod obciążeniem nie będzie miała np. 0.9

(edytowany)

mierząc miernikiem rezystory 330 Ω i 1 kΩ otrzymałem następujące wyniki: 210 Ω i 500 Ω.

przy 10kΩ na mierniku pokazuje 1,3kΩ

Edytowano przez Hush

Konkluzja: jeśli masz 100% pewności że baterie są sprawne - na 99% jest to uszkodzony miernik.

Nie wiem co to za miernik, ale w większości przypadków naprawa jest nieopłacalna.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.