Skocz do zawartości

Zapis pamieci eeprom przed wyłączeniem

Pitraszek1

Pomocna odpowiedź

Witam napisałem program który zlicza mi zrobione bele  przy prasie tylko mam taki problem że zrobiłem zapis do pamięci eeprom przez naciśniecie przycisku i tak się zastanawiam czy dało by radę zrobić tak żeby zapisać to przy wyłączaniu zasilania bo tak muszę za każdym razem pamiętać żeby to zapisać a tak wystarczy że wyłączę sterownik a ilość zrobiony beli zapisze się sama czekam na propozycję

To ciezka sprawa...choc to juz zalezy od calosci...to drugie pytanie masz mozliwosc wpiac sie gdzies zeby poinformowac ardu o napieciu??

W sensie zeby podac napiecie na pin ardu, zeby to ardu wiedzialo ze jest zasilanie i nie trzeba zapisywac do eeproma

Edytowano przez farmaceuta

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Można zastosować duży kondensator ładowany przez rezystor (taki filtr dolnoprzepustowy na zasilaniu). I podpiąć się do PINu cyfrowego przed rezystorem. Powinno spowodować to opóźnienie zaniku napięcia dla Arduino na tyle długie ze zdąży zapisać do eepromu. IRQ na falling edge dla tego PINu cyfrowego powoduje zapis do eeprom.

Jezeli przed rezystorem napięcie spadnie do zera to kondensator będzie się przez niego rozładowywał (pomijając zasilanie arduino w tym samym czasie), ale dopóki się nie rozładuje to Arduino powinno działać przez kilka-kilkanaście us/ms.

To tylko teoria. Nie wiem czy avr wystartuje przy tak wolnym wzroście napięcia a nie mam jak tego sprawdzić (jestem out of home)

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2

Jak rozumiem masz to zrobione na jakiejś atmedze? Jeśli tak to do takiego celu świetnie nadaje się wbudowany komparator analogowy, wybierasz mu Vref z adc i porównujesz z napieciem zasilania (oczywiście po dzielniku) w przerwaniu od komparatora robisz zapis eeprom i gotowe. Trudno o szczegóły bo ani kodu ani schematu ani nic xD

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

5 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Można zastosować duży kondensator ładowany przez rezystor (taki filtr dolnoprzepustowy na zasilaniu). I podpiąć się do PINu cyfrowego przed rezystorem. Powinno spowodować to opóźnienie zaniku napięcia dla Arduino na tyle długie ze zdąży zapisać do eepromu. ISR na falling edge dla tego PINu cyfrowego powoduje zapis do eeprom.

Dokladnie takie rozwiazanie mi przyszlo do glowy...😉 z tym ze bez rezystorow a z dwoma diodami..

Edytowano przez farmaceuta

5 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Nie wiem czy avr wystartuje przy tak wolnym wzroście napięcia a nie mam jak tego sprawdzić (jestem out of home)

do tego służą fusebity POR i bodlevel

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.