Skocz do zawartości

Kondensator - po co i dlaczego w tym miejscu?

Lukasz2525

Pomocna odpowiedź

Cześć, przerabiam kurs techniki cyfrowej, wcześniej robiłem podstawy elektroniki poziom pierwszy, interesuję się motoryzacją, chciałbym się nauczyć elektroniki, w miarę rozumiem schematy, składam sobie te układy które są w kursie, robię to ze schematu, a nie patrząc na zdjęcie. 

Ale nie mogę zrozumieć jednej rzeczy, patrzę po raz kolejny na schemat i ciągle nie wiem, dlaczego w układzie na zdjęciach jest inaczej, może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy. Rozumiem że ten kondensator jest do filtrowania zasilania, ale dlaczego tam? To wynika z jakiejś zasady? Jeżeli głupie pytanie to wybaczcie.

Ze schematu wynika, że ten kondenstator powinien być równolegle obok nóżek 7 i 14 jak rozumiem, a jest przed nóżką 14 i 13, chociaż 13 pojawia się na schemacie tylko z uziemieniem. Ja to wstępnie zbudowałem dając tak jak napisałem, kondensator obok układu scalonego i łącząc go równolegle z nóżkami 7 i 14 i nadal nie rozumiem, czemu on jest przy nóżce 13. 

Dzięki za proste wytłumaczenie tematu.

_20210905_012715.JPG

_20210905_012652.JPG

@Lukasz2525 witam serdecznie 🙂 

Dnia 5.09.2021 o 01:45, Lukasz2525 napisał:

a jest przed nóżką 14 i 13, chociaż 13 pojawia się na

To jest uproszczenie, bo 13 jest też związana z masą (tym samym co 7) i można tam wstawić kondensator. Jak prześledzisz etykiety na schemacie to elementów podłączonych do masy jest kilka.

Idea kondensatora to dostarczenie zasilania w sytuacji zwiększonego poboru przez nanosekundy więc musi on być możliwie blisko wyprowadzeń zasilających i taka bliskość jest dopuszczalna. Budując układ na płytce stykowej jest też ten plus, że blaszki tworzą spore pojemności (takie jakby kondensatory) i nawet bez tego dodatkowego kondensatora będzie spokojnie działać.

Edytowano przez Gieneq
  • Lubię! 1

Dnia 6.09.2021 o 07:48, Gieneq napisał:

Budując układ na płytce stykowej jest też ten plus, że blaszki tworzą spore pojemności (takie jakby kondensatory) i nawet bez tego dodatkowego kondensatora będzie spokojnie działać.

Dyskutowałbym xd Te pojemności są liczone raczej w pikofaradach. Wątpię że na zasilaniu uzbiera się więcej niż 1nF, a to 100x mniej niż zwykły jeden kondensator 100nF.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.