Lukasz2525 Napisano Wrzesień 4, 2021 Udostępnij Napisano Wrzesień 4, 2021 Cześć, przerabiam kurs techniki cyfrowej, wcześniej robiłem podstawy elektroniki poziom pierwszy, interesuję się motoryzacją, chciałbym się nauczyć elektroniki, w miarę rozumiem schematy, składam sobie te układy które są w kursie, robię to ze schematu, a nie patrząc na zdjęcie. Ale nie mogę zrozumieć jednej rzeczy, patrzę po raz kolejny na schemat i ciągle nie wiem, dlaczego w układzie na zdjęciach jest inaczej, może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy. Rozumiem że ten kondensator jest do filtrowania zasilania, ale dlaczego tam? To wynika z jakiejś zasady? Jeżeli głupie pytanie to wybaczcie. Ze schematu wynika, że ten kondenstator powinien być równolegle obok nóżek 7 i 14 jak rozumiem, a jest przed nóżką 14 i 13, chociaż 13 pojawia się na schemacie tylko z uziemieniem. Ja to wstępnie zbudowałem dając tak jak napisałem, kondensator obok układu scalonego i łącząc go równolegle z nóżkami 7 i 14 i nadal nie rozumiem, czemu on jest przy nóżce 13. Dzięki za proste wytłumaczenie tematu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Wrzesień 6, 2021 Udostępnij Wrzesień 6, 2021 (edytowany) @Lukasz2525 witam serdecznie 🙂 Dnia 5.09.2021 o 01:45, Lukasz2525 napisał: a jest przed nóżką 14 i 13, chociaż 13 pojawia się na To jest uproszczenie, bo 13 jest też związana z masą (tym samym co 7) i można tam wstawić kondensator. Jak prześledzisz etykiety na schemacie to elementów podłączonych do masy jest kilka. Idea kondensatora to dostarczenie zasilania w sytuacji zwiększonego poboru przez nanosekundy więc musi on być możliwie blisko wyprowadzeń zasilających i taka bliskość jest dopuszczalna. Budując układ na płytce stykowej jest też ten plus, że blaszki tworzą spore pojemności (takie jakby kondensatory) i nawet bez tego dodatkowego kondensatora będzie spokojnie działać. Edytowano Wrzesień 8, 2021 przez Gieneq 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Wrzesień 7, 2021 Udostępnij Wrzesień 7, 2021 Dnia 6.09.2021 o 07:48, Gieneq napisał: Budując układ na płytce stykowej jest też ten plus, że blaszki tworzą spore pojemności (takie jakby kondensatory) i nawet bez tego dodatkowego kondensatora będzie spokojnie działać. Dyskutowałbym xd Te pojemności są liczone raczej w pikofaradach. Wątpię że na zasilaniu uzbiera się więcej niż 1nF, a to 100x mniej niż zwykły jeden kondensator 100nF. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post _LM_ Wrzesień 7, 2021 Popularny post Udostępnij Wrzesień 7, 2021 (edytowany) 13 godzin temu, Harnas napisał: Dyskutowałbym xd Nad czym? Że blaszki z dielektrykiem płyty stykowej tworzą rozproszoną pojemność? @Lukasz2525 To jest kondensator odsprzęgający, jego zadaniem jest dostarczenie energii w momencie przełączenia bramek układu na stan przeciwny. Pojawia się wtedy króciutki, nanosekundowy impuls prądu na linii zasilania układu scalonego, bierze się stąd, że podczas przełączenia muszą się przeładować szkodliwe pojemności zarówno wewnątrz układu scalonego(pasożytnicze pojemności bramek tranzystorów MOS) jak i pojemności dołączone do wyjścia układu. Kondensator ma za zadanie dostarczyć energii na ten króciutki moment, tak aby obwód zasilania zamknął się pomiędzy jego wyprowadzeniami a pinami zasilania układu scalonego. Bez niego, te impulsy prądowe razem z rezystancją ścieżek zasilania powodują spadki napięcia które z kolei przenoszą się na inne układy i bramki prowadząc do niekontrolowanych przełączeń (w szczególności dotyczy to (archaicznych)układów TTL jak i nowocześniejszych CMOS (HCT, ACT) o niskim progu przełączania). Temat jest dość szeroki i trudno go szczegółowo opisać w kilku zdaniach jednego postu, w każdym razie jest dobrą i starą praktyką umieszczanie tych pojemności jak najbliżej wyprowadzeń zasilania układu scalonego. Świetnie to widać na płytach głównych komputerów, tych dodatkowych kondensatorów jest tam mnóstwo :). Faktem jest, że ten prosty układ z tematu postu zadziała i bez tego kondensatora, a jednak został on dodany, dlaczego? A właśnie dlatego, aby ktoś zapytał po co on tam jest i szukał wyczerpujących odpowiedzi. Edytowano Wrzesień 8, 2021 przez _LM_ 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »