Skocz do zawartości

Nie mogę wgrać programu na płytkę arduino r3 UNO

DominikPL

Pomocna odpowiedź

Witam zakupiłem zestaw do programowania arduino na botlandzie i nie mogę wgrać na płytkę programu np z kursu o sygnalizacji świetlnej. Podstawowe które są gotowe w programie mogę wgrać. Chodzi o to że w momencie wgrywania programu własnego lub z kursu wszystko idzie Ok i nie wychodzi żaden błąd tylko dioda na płytce odpowiadająca za poprawność wgranego programu nie mruga ani nic nie dzieje się z układem, nie zachodzi żadna reakcja, a przy wgrywaniu gotowca dioda mruga.O co może chodzić?

@DominikPL witam na forum 🙂 

O jakiej diodzie pisz? Jeżeli masz na myśli diodę opisaną jako L (od pinu 13) to będzie migać tylko w przykładach związanych z jej użyciem - np. blink gdzie odnosimy się do "LED_BUILTIN". Jeżeli to nie to, to najlepiej wklej tu program który wgrywasz i log z konsoli - czyli wynik wgrywania, jest on u dołu i masz po prawej przycisk do kopiowania:

image.thumb.png.9eb617884562f60384e98d5ee2385640.png

• Lubię! 1

Właśnie chodzi mi o diodę L😅 jestem ogólnie nowy w tych tematach i na kursie z arduino pisało ze po wgranym poprawnie programie na płytce powinna mrugać ta dioda a mi ona nie mrugała i w układzie nie zachodziła żadna relacja. Błędu żadnego w programie nie ma bo nie wyskakuj mi żaden komunikat. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

24 minuty temu, DominikPL napisał:

Czy może to być problem z przyciskiem ponieważ w kursie ma on 4 nóżki a ja mam z 2 i czy to może być problem bo tak to mam wszystko podłączone 1:1 jak w kursie?

Technicznie przycisk z 4 nóżkami też ma 2 nóżki (bo po 2 są połączone razem), więc raczej to nie tego wina... Na Twoim miejscu spróbowałbym podłączyć pod któryś z pinów cyfrowych jakąś diodę z rezystorem i sprawdził czy on będzie migał, bo czasami się zdarza, że ta na płytce jest słabo przylutowana (pozdrawiamy Kamami i ich płytki [z ich produkcjami mam szczęście do urywania diód z padów]). Jak zadziała na digitalu, to można kombinować dalej co jest nie tak. W ten sposób wykluczymy zarówno programator (mowa o oprogramowaniu) jak i wadliwą diodę.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.