Willy7 Napisano Grudzień 4, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 4, 2021 Jaką technologie polecilibyście do przeysłu danych miedzy dwoma mikrokontrolerami? Zależy mi aby nie wykorzystywać Bluetooth ani WiFi i otrzymać prędkości przesyłu około 10 Mbps. Za pomocą modułów radiowych znalazłem jedynie maksymalnie 2 Mbps. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 6, 2021 Udostępnij Grudzień 6, 2021 Trochę mało danych wejściowych. Jaka odległość? Dlaczego nie WiFi? Dlaczego potrzebujesz aż 10Mbps? Jak możesz pociągnąć 4 druty na niedużą odległość - kilka centymetrów to SPI się nada Wątpię abyś znalazł moduł radiowy spełniający Twoje wymagania prędkości nie będący WiFi Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Willy7 Grudzień 6, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 6, 2021 Prowadzę projekt bezprzewodowego systemu wizji. Odległość nie będzie duża około 10-20 m W założeniach projektu wykluczyłem WiFi ( nie chce, aby sygnał przechodził przez dodatkowe routery, chce, zeby był "niezależny" jeżeli moge to tak ująć) Chciałbym przesyłać obraz na żywo, 640x480 <- w 8-bitowym formacie z 20 klatkami przy nieskompresowanym pliku potrzebowałbym ponad 40 Mbps Zastanawiałem się czy mógłbym taki plik najpierw skompresować do mniejszych rozmiarów i wysyłać na tym łączu 2 Mbps. Teoretycznie falami radiowymi łączą się drony z pilotem i pokazują na żywo obraz, ale nie chciałbym używać gotowych rozwiązań FPV. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 6, 2021 Udostępnij Grudzień 6, 2021 Wifi może działać punkt-punkt bez routera po drodze... A co do kompresji - jeśli to nie jest na żywo to masz multum różnych kodeków, gdzie bez problemu wyślesz obraz HD na dwóch megabitach. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Willy7 Grudzień 6, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 6, 2021 Mimo wszystko nie chce, aby opierało się to na Wifi. Obraz będzie leciał na żywo, na razie oprócz modułów radiowych nie wpadłem na żaden inny pomysł. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 6, 2021 Udostępnij Grudzień 6, 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Willy7 napisał: na razie oprócz modułów radiowych nie wpadłem na żaden inny pomysł No przecież bezprzewodowo = radiowo 😉 możesz użyć nawet podczerwieni ale to nadal są fale radiowe. @ethanak napisał ci że można użyć połączenia wifi punkt w punkt, czyli bez urządzenia pośredniczącego. A jeśli to cię nie zadowala, są gotowe nadajniki video 2.4 lub 5.8Ghz z tym że przesyłają obraz analogowo, no chyba że jesteś w stanie zbudować nadajnik i odbiornik DVB-T wtedy masz cyfrowy strumień z kodowaniem H.264/MPEG-4 AVC Czy jaki ci się tam marzy, tylko kto to oprogramuje? Edytowano Grudzień 6, 2021 przez _LM_ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Willy7 Grudzień 12, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2021 Dnia 6.12.2021 o 17:43, _LM_ napisał: A jeśli to cię nie zadowala, są gotowe nadajniki video 2.4 lub 5.8Ghz z tym że przesyłają obraz analogowo W internecie znalazłem takie przykładowe nadajniki i odbiorniki - To miałeś na myśli? https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.eachine.com%2Fit%2FEachine-FPV-5_8G-32CH-600mW-Wireless-Transmitter-Receiver-TS832-RC832-p-123.html%3Fpage%3D8%26fbclid%3DIwAR0p91m5BppznZQ5blxmC8q-s4T16vHTCge7lX9qKNMHLA9T1zkEacpc6gs&h=AT1kjRX7ZXb169iWApxjr7reMH0NCKszzg2gcQjEa2diXuqUq9tVX2Ylrvz5gaLct0aZekck9RT5OSUNzT6DQefrmZCSdbrh2vqfiaCmBzfsUXHrvhtYRHWuHePiGZG75y0K5w Dnia 6.12.2021 o 17:43, _LM_ napisał: no chyba że jesteś w stanie zbudować nadajnik i odbiornik DVB-T wtedy masz cyfrowy strumień z kodowaniem H.264/MPEG-4 AVC Czy udałoby się kompresować na bierząco z 50 Mbps na 2Mbps przesyłane video na żywo za pomocą H.264, wykorzystując moduł radiowy? Wykorzystałbym programy, które znalazłbym w internecie do kompresji, a moduł podłączyłbym np do RPi. Moduł: https://allegro.pl/oferta/modul-radiowy-nrf24l01-pa-lna-2-4ghz-antena-9639175168?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_pla_ss&ev_adgr=komputery&ev_campaign_id=14542033157&gclid=Cj0KCQiA2NaNBhDvARIsAEw55hjLk8xvAu-Ne1EFTG-KsceYOHnGrIgvyfCNZVzI_Kpzr8g8K1cfJoAaAtI2EALw_wcB Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Grudzień 12, 2021 Udostępnij Grudzień 12, 2021 (edytowany) Jest coś takiego jak "FPV"...czyli wizja w modelarstwie...nadajnik odbiornik za około stówkę i do tego kamera 40-50zl i gotowe na znacznie większe odległości...lub mini tx z kamera odrazu... Ps...na tym zestawie z linku pierwszego zrobiłem 10.5km na antenie kierunkowej w RX...modelem latającym oczywiście... Edytowano Grudzień 12, 2021 przez farmaceuta Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »