Skocz do zawartości

Taśma LED 12V oraz 24V

Michauthew

Pomocna odpowiedź

Cześć, przychodzę do Was ponownie z problemem który próbuje zrozumieć od kilku dni. Czym dłużej się zastanawiam tym gorszy mętlik. Próbuje zrozumieć zagadnienie na przykładzie taśmy led 12V oraz 24V. Mianowicie zastanawia mnie dlaczego przy określonej mocy np. 100W zużycie prądu jest mniejsze przy 24V niż 12V.

I=P/U 

I=100W/12V

I=8,3A

I=P/U 

I=100W/24V

I=4,16A

Bo skoro podnosimy napięcie z 12V na 24V to znaczy, że zwiększamy natężenie według prawa ohma. Ale tutaj mamy określoną moc przy 12V jak i 24V. 

Edytowano przez Michauthew

Policz jeszcze opór dla obu przypadków (bo masz dwie różne taśmy), i policz moc w zależności od oporu i napięcia. Co będzie (jaka moc się wydzieli) jeśli do taśmy na 12 V dasz napięcie 24V?

• Lubię! 1

1 godzinę temu, Michauthew napisał:

A wiem że jeżeli mamy przykładowo jakieś urządzenie np. 2000W to przy spadku napięciu aby utrzymało tą moc musi podnieść natężenie.

Myślisz, że jak masz czajnik 2000W i  jest spadek napięcia to on nadal grzeje z mocą 2000W? 

(edytowany)
Cytat

Myślisz, że jak masz czajnik 2000W i  jest spadek napięcia to on nadal grzeje z mocą 2000W? 

Właśnie mi się wydaje, że nie. I stąd też trochę wynika ten problem. Na internecie jest wiele informacji które odbiegają od prawdy. I dlatego tutaj przyszedłem aby rozwiać swoje wątpliwości.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

39 minut temu, bjrk napisał:

Policz jeszcze opór dla obu przypadków (bo masz dwie różne taśmy), i policz moc w zależności od oporu i napięcia. Co będzie (jaka moc się wydzieli) jeśli do taśmy na 12 V dasz napięcie 24V?

Dzięki za jakiś kierunek później przeliczę dzięki

2 godziny temu, Michauthew napisał:

Mianowicie zastanawia mnie dlaczego przy określonej mocy np. 100W zużycie prądu jest mniejsze przy 24V niż 12V.

No i dobrze...zawsze przy tej samej mocy dla roznych napiec zuzycie pradu bedzie mniejsze dla wyzszego napiecia...gdzie o pradzie mowi sie w kontekscie amper...zuzycie energii jest natomiast identyczne w obu sytuacjach...(no prawie, bo generalnie im wyzsze napiecie i mniejszy prad tym mniejsze straty w elektronice) tak przynajmniej mi do glowy wbito w kontekscie silnikow rc i ich sterow...

(edytowany)
Dnia 6.12.2021 o 16:34, bjrk napisał:

Troszkę minęło i dopiero teraz siadłem do tematu. Do moich obliczeń przyjąłem miejsce cięcia w taśmach led. Czyli 12V - 3 diod oraz 24V - 6  diod.

U= 12V

I = 10mA = 0,010A

R= ?

R= (12 - 3x3,0V) / 0,010A = 300R

Imax = (12 - 3x3,0V) / 300R = 0,01A

Imax = (12 - 3x3,6V) / 300R = 0,004A

U= 24V

I = 10mA = 0,010A

R= ?

R= (24 - 6x3,0V) / 0,010A = 600R

Imax = (24 - 6x3,0V) / 600R = 0,01A

Imax = (24 - 6x3,6V) / 600R = 0,004A

teraz muszę obliczyć moc strat. Czyli:

P=I^2xR lub P=U^2/R

I=0,010A

U=12/24V

R=?

I tutaj pytanie czy R mam przyjąć to co wyliczyłem wyżej? Moje obliczenia wyglądają tak, ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałem.

U=12V-(3x3,0V)=3V

P=(3,0V)^2/300R=0,03W

U=24V-(6x3,0V)=6V

P=(6,0V)^2/600R=0,06W

W pierwszym poście napisałeś, że w obu przypadkach moc jest ta sama (100W), to co tniesz i co właściwie liczysz (jakie straty?), skoro moc jest podana na początku?

Wyszło Ci, że w jednym przypadku opór jest dwa razy większy niż w drugim. Wydzielana moc jest dana, więc z tego liczysz natężenie. Nie rozumiem co tam jeszcze kombinujesz. No chyba, że te 100W to nie jest moc, tylko porównanie z żarówką 100W, to wtedy wszystkie te obliczenia pozbawione są sensu.

• Pomogłeś! 1

Właśnie chciałem się dowiedzieć dlaczego przy stałej mocy 100W wychodzi wyższy prąd przy 12V niż przy 24V. Tak wiem kombinuję, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie. Dlaczego tak jest. Widocznie elektronika nie jest dla mnie 🙁 To już mój ostatni post.

Moc to jest prąd (natężenie) razy napięcie więc chcąc mieć stałą moc i zmniejszyć napięcie musisz zwiększyć prąd.

Pytanie, dlaczego tak jest, jest pytaniem, "Dlaczego prawa fizyki są takie a nie inne?" a na tak postawione pytanie nie potrafię odpowiedzieć. Tak jak nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, "Dlaczego stała grawitacyjna jest taka a nie inna?".

Edytowano przez bjrk
Uzupełnienie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.